Tech

Rusi uvode borbenog lovca bez konkurencije: T-50

Višenamjenski lovac pete generacije T-50 (PAK FA) već iduće godine postat će dio ruskog ratnog zrakoplovstva, a već sada u završnoj fazi ispitivanja pokazuje izuzetne letačke i navigacijske karakteristike, kazao je danas zapovjednik ruskog ratnog zrakoplovstva, general-pukovnik Viktor Bondarev


‘Državni letačko-istraživačkom centar već ima pet takvih aviona, oni prolaze ispitivanja, i već od iduće godine bit će dio našeg naoružanja. Sve ide prema planu, nema nikakvog zaostajanja i nikakvih izmjena, čak smo malo i požurili’, naglasio je Bondarev, dodajući kako je ovaj lovac bez premca u svijetu.
Radi se, naime, o višenamjenskom lovcu sa zadaćama pružanja zračne premoći i zračnih napada koji ima mogućnost letanja nadzvučnim brzinama, režima rada motora bez dopunksog sagorijevanja, visokih performansi leta, napredne funkcije i visoku integraciju opreme i računalne podrške te je tim karakteristikama izravna konkurencija američkim lovcima pete generacije, F-22 Raptor i F-35 Lightning.

3dnmple
Ruski lovac nedavno je pokazao svoju ultrapokretljivost na međunarodnom zrakoplovnom sajmu u Moskvi te je tom prilikom izveo vrtoglave akrobacije i letačke figure poput ‘Pugačovljeve kobre’, ‘Frolove čakre’ i ‘mrtvog lista’ koje lovci zapadne proizvodnje nisu u mogućnosti izvesti. Usporedo s finalnim testiranjima, u ruskim projektnim uredima dizajnira se čak 12 novih vrsta projektila, od kojih su neki hipersonični, dok je većina projektirana kako bi stala uz trup lovca čime se ne narušavaju njegove stealth karakteristike.
Uz navođene rakete zrak-zrak kratkog, srednjeg, dugog i ultradugog dometa, popis naoružanja uključuje barem dvije protubrodske rakete s dometom od 160 do 260 kilometara.
S ukupnom nosivošću od 10 tona, PAK-FA će biti naoružan i s raznim preciznim bombama s GLONASS (ruski GPS) navođenjem, težine do 1,5 tone. U naoružanju je i protupodmornička bomba koja može pogoditi bilo koju podvodno vozilo na dubinama do 600 metara.

Pročitajte cijeli članak na tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: neomega-resin reddit

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close