Scena

Svjetski dana žena sa sela

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu te se obilježava svake godine, 15. listopada.


Iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji te gospodarskom opstanku svojih obitelji, njihova je uloga još uvijek marginalizirana i još su uvijek izložene različitim oblicima diskriminacije, a posao koji svakodnevno obavljaju je podcijenjen i nepriznat.

Povodom Svjetskog dana žena sa sela predstavljamo Udrugu zelena matrica: „Ode žena sa sela, ali selo iz nje nikada“

Kako bi se poboljšala postojeća situacija Nacionalna politika za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine uključuje mjere za unaprjeđenje položaja žena u ruralnim krajevima i osvještavanje javnosti o problemima s kojima se susreću te se proteklih godina bilježi porast aktivnosti, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini.

Osnivačice Udruge zelena matrica Sanja Dumenčić i Marinela Sluganović odrasle su na selu, na polju, a potom igrom slučaja (ili rekli bi sudbine) došle u metropolu. No, iako su otišle sa sela, svoju ljubav prema zemlji ponijele su sa sobom. U centru grada obrađuju svoje urbane vrtove. Uz to, Sanja zajedno s suprugom obrađuje i zemlju u Lici na zemlji njegovih predaka, a Marinela u Slavoniji.

Svoju ljubav odlučile su prenijeti na ostale sličnog svjetonazora, ali i one drugačijih da vide i upoznaju takav način življenja koji je moguć čak i u gradu. Udruga! Jedino rješenje za sve prethodno navedeno. Ideja za osnivanjem udruge javila se upravo iz te ljubavi i zajedničkog razgovora.

Njihov cilj je kroz udrugu kreirati zelenu matricu kao jedinstvenu cjelinu za druženje, terapiju, edukaciju, igru, vrtlarenje, gdje bi se okupljale obitelji, mladi, djeca u čijim okupljanjima bi im upravo njih dvije, čuvarice vrta, suptilno pomagale u tim aktivnostima na zemlji.

„Trenutno radimo na tome da nađemo zemlju veličine 2 hektara na području Novog Zagreba.“

Kroz brojne prepreke nailaze ove mlade žene, ali ustrajne su i nadamo se da će u skorijoj budućnosti svoje planove uspjeti realizirati.

„Mi smo bile na nekim razgovorima u gradskim uredima i uvijek smo dobile odgovor da je projekt prevelik. Zemljište još uvijek tražimo, a ono što planiramo je napisati projekt za EU fondove. Trajat će to par godina, ali ako je to jedini način da se napravi priča kakvu mi želimo napraviti, onda se isplati biti strpljiv.
Ovaj projekt uključuje i igraonicu i to ne bilo kakvu, nego starohrvatsku igraonicu s upravo takvim igrama kakve su se nekad igrale na poljima.

„Imamo mnogo svakakvih igara, ali baš starohrvatskih nemamo. Interesiraju nas sve takve igre koje su se igrale u polju za vrijeme radova. Ali sve u svemu, skupljamo materijale pomalo….“
Ovim putem osnivačice udruge pozivaju sve vas koji za takve igre znate da se javite i pomognete u prikupljanju istih na: [email protected]

Udruga je dobila rješenje o registraciji i to je ono gdje sve počinje, a onda će malo po malo doći i realizacija svega ostaloga što si je udruga postavila za cilj.

Ovim ženama želimo mnogo sreće u radu i da što više ljudi prepozna cilj i vrijednost ovakve i sličnih udruga kojima je uz sve ostale aktivnosti najvažnije ujediniti i potaknuti na zajedničko druženje. Važnost seoske žene posebno ističemo jer evo iz ovog primjera vidimo što ista donosi i gradu!

Povodom Svjetskog dana žena sa sela, svima njima čestitamo njihov dan.


 

Tekst: Branka Pavlović

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close