Zdravlje

Svjetski je dan djece oboljele od malignih bolesti

Svjetski je dan djece oboljele od malignih bolesti, od kojih svake godine oboli više od 250.000 djece u cijelom svijetu, a umre ih oko 90.000, kaže se u priopćenju Svjetskog društva dječje onkologije (SIOP) i Svjetske organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCPO).


Rak je vodeći uzrok smrti djece u industrijaliziranim zemljama, gdje preživljava oko 80 posto oboljele djece, a taj postotak isti je već dva desetljeća. Posebno je teška situacija u nerazvijenim zemljama zbog manjka pristupa učinkovitim lijekovima i tretmanu. Oboljela djeca ondje često ne prežive iako je 70 posto dječjih tumora izlječivo, upozoravaju.

U uspješnosti liječenja veliku ulogu ima rano otkrivanje bolesti, što je i glavna je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana. Izrađen je i međunarodni poster, preveden na sve jezike svijeta, s ranim znakovima maligne bolesti u djece.

Upozoravaju i na to da se djecu već više od 30 godina liječi istim lijekovima i tretmanima. Za rak kod odraslih u upotrebi su novi ciljani lijekovi, ali u liječenju djece nema pomaka, a neke od terapija izazivaju i po život opasne i dugotrajne nuspojave, upozoravaju udruge onkologa i roditelja.

S obzirom na tešku situaciju u siromašnim zemljama, udruge pozivaju vlade širom svijeta da se pobrinu da djeca oboljela od raka, bez obzira na to gdje žive, dobiju pristup lijeku, brizi i tretmanu.


 

Tekst: dnevnik.hr
Foto: radiosarajevo.ba


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close