Zdravlje

SVJETSKI DAN NEPUŠENJA Duhan je štetan za zdravlje i okoliš

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), povodom Svjetskoga dana nepušenja 31. svibnja, upozorava na podatak po kojemu troškovi koji se odnose na liječenje bolesnih i troškovi koji nastaju zbog smanjene produktivnosti iznose oko 1400 milijarda dolara, što je oko 1,8 posto svjetskoga BDP-a, piše 24sata.hr


“Duhan i pušenje prijetnja su svima nama”, istaknula je u priopćenju direktorica WHO-a u odlasku, Margaret Chan. Naime, od posljedica pušenja godišnje u svijetu umre više od sedam milijuna ljudi.

Po podacima WHO-a početkom 21. stoljeća od posljedica pušenja godišnije je umiralo oko četiri milijuna ljudi, a odnedavno se ta brojka povećala na sedam milijuna. Njezin zamjenik Oleg Čestnov podsjetio je da pušenje godišnje globalnu ekonomiju stoji više od bilijun dolara, a predviđa se da će do 2030. od posljedica uživanja u duhanu godišnje smrtno stradavati oko osam milijuna ljudi. U svijetu je danas 1,1 milijarda pušača, što znači da je svaki peti stanovnik našeg planeta stariji od 15 godina pušač.

Chan ističe da je izvješće WHO-a dio napora čija je svrha proširiti raspravu o pušenju kao negativnoj i štetnoj navici te istodobno velikom globalnom problemu.

Od početka do kraja, ciklus proizvodnje duhana jako šteti svim stanovnicima našeg planeta”, stoji u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije. Postupno nestaju šume, ne samo zbog uzgoja duhana, već i zbog potrebe ogrjevnog drva za sušenje lišća duhana.

Više na 24sata.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close