Događanja

Svjetski je dan dostupnosti informacija

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1972. godine odlučila je pokrenuti obilježavanje Svjetskog dana dostupnosti informacija koji se poklapa s Danom Ujedinjenih naroda. Obilježavanje svjetskog dana dostupnosti informacija usmjereno je na ulogu modernih tehnologija, kao što su Internet i mobilni uređaji koji mogu odigrati značajnu ulogu.


Opća skupština Ujedinjenih naroda uvidjela je kako bolje širenje informacija i mobilizacija javnog mnijenja, posebice među mladima, može dovesti do veće svijesti o problemima razvoja, a time i promicanja napora u području međunarodne suradnje za razvoj. Jedan od specifičnih ciljeva obilježavanja Svjetskog dana dostupnosti informacija je pružanje informacija i motiviranje mladih ljudi.

Imamo pravo znati

Pravo na pristup informacijama je pravo korisnika na traženje i dobivanje informacije koja je javnog karaktera, a obuhvaća i obvezu tijela javne vlasti da omogući pristup zatraženoj informaciji, odnosno da objavljuje informacije neovisno o postavljenom zahtjevu kada takvo objavljivanje proizlazi iz obveze određene zakonom ili drugim propisom. Pravo na pristup informacijama je Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o pravu na pristup informacijama zajamčeno pravo svih fizičkih i pravnih osoba na dobivanje informacija koje posjeduju tijela javne vlasti u Republici Hrvatskoj, neovisno o svrsi u koju se informacija želi koristiti.

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close