VijestiGrad ZagrebZdravlje

Svjetski dan dijabetesa: Nužno je uspostaviti Nacionalni registar za dijabetes

Zagrebačko dijabetičko društvo u ponedjeljak je, u povodu nadolazećeg Svjetskog dana dijabetesa 14. studenoga, upozorilo na nužnost uspostavljanja Nacionalnog registra za dijabetes te izrazilo zadovoljstvo zbog uvrštavanja uređaja za kontinuirano i bezbolno mjerenje razine glukoze na osnovnu listu lijekova i pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).


U priopćenju se ističe da Nacionalni registar za dijabetes, u većini zemalja svijeta ključan alat za razumijevanja stanja i potreba, u Hrvatskoj ne funkcionira od 2014. godine, zbog čega ne postoje relevantni podaci o stanju na nacionalnoj razini.

Upozoreno je da nastojanja oko uvođenja panela za šećernu bolest, kao mogućeg izvora podataka na primarnoj razini zdravstvene zaštite, nisu zaživjela. Pokazalo se, naime, da sadašnje stanje informatizacije zdravstva ne omogućava povezivanje takvih lokalnih podataka s centralnim bazama, rečeno je u priopćenju.

Glavni razlog porasta troškova liječenja šećerne bolesti je porast troškova komplikacija bolesti, naglašavaju iz Dijabetičkog društva. Do toga je došlo, pojasnili su, zbog velikog porasta broja oboljelih kao i dalje prisutnog velikog udjela onih s kroničnim komplikacijama.

Nacionalna anketa o dijabetesu je pokazala da su troškovi liječenja komplikacija dijabetesa u stalnom porastu te su zastupljeni u najvećem udjelu HZZO proračuna, čak 88 posto, dok se za lijekove i pomagala troši samo oko 10 posto, stoji u priopćenju.

Anketu je ispunilo 497 osoba sa tipom dva i 83 osobe s tipom jedan bolesti. Anketa je reprezentativna, a cilj je upotpunjavanje slike stanja u Hrvatskoj s perspektivom koju daju oboljeli kako bi u daljnjim aktivnostima mogli prezentirati svoju ‘stranu priče’, dodaje se.

Na HZZO listu uvršteni uređaji  za kontinuirano i bezbolno mjerenje razine glukoze

Iz Društva dijabetičara su izrazili zadovoljstvo što su na HZZO listu, pod određenim indikacijama, uvršteni uređaji  za kontinuirano i bezbolno mjerenje razine glukoze.

Uvrštenje se dogodilo nakon uspješne inicijative ‘Za život s manje boli’, te podrške brojnih udruga, javnih ličnosti, političara i dijabetološke struke. HZZO je prepoznao važnost i prednosti moderne tehnologije te je na listu pomagala uvrstio čak dva proizvođača Abbott i Medtronic. Osim toga upravo je na osnovnu A listu lijekova, HZZO uvrstio najnoviji i najbrži inzulin FIASP (Aspart). Uz postojeće inzuline, ovaj novi ulazak na listu, Hrvatsku stavlja u sam vrh zemalja po dostupnosti različitih inzulina, istaknuli su u priopćenju.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti Zagrebačko dijabetičko društvo će održati dane otvorenih vrata u Bauerovoj 19,  gdje će građani besplatno moći provjeriti šećer u krvi, tlak i savjetovati se sa stručnim medicinskim osobljem, te nutricionistom.

Svjetski dan šećerne bolesti se obilježava povodom rođenja Sir Fredericka Bantinga koji je izumio inzulin te ga za jedan kanadski dolar poklonio svijetu.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close