Vijesti

Svjetski je dan borbe protiv artritisa

„Potičimo kretanje“ slogan je organizacije Desetljeće kostiju i zglobova 2010. – 2020. koja ima potporu UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije, a u fokusu su joj mišićno-koštane bolesti. U Hrvatskoj djeluje Hrvatski nacionalni odbor „Desetljeće kostiju i zglobova 2010.-2020.“ te se Svjetski dan borbe protiv artritisa obilježava s ciljem povećanja svijesti o socijalnom i ekonomskom opterećenju mišićno-koštanih bolesti za društvo, promoviranja opravdanosti prevencije i liječenja, ohrabrenja bolesnika da brinu o svojem zdravlju te poticanja istraživanja za poboljšanje, sprječavanje i liječenje tih bolesti


Među najučestalije reumatske bolesti svrstavaju se reumatoidni artritis koji zahvaća od 1 do 2% svjetske populacije i spondiloartritis od kojeg obolijeva od 0,5 do 2% svjetske populacije. Kod reumatskih bolesti dolazi do razaranja kostiju i hrskavice što je praćeno oteklinama i bolnošću zglobova. Jednom postavljena dijagnoza često je i doživotna te uvelike umanjuje kvalitetu života oboljele osobe, a i obitelji oboljelih. Također, može dovesti do značajne invalidnosti.

Točan uzrok ove bolesti još uvijek nije poznat, a rehabilitacija uz zdrave stilove života ima važnu ulogu u liječenju. Važno je obratiti pažnju na prehranu te konzumirati povrće bogato željezom poput kelja, brokule i cvjetače te meso i ribu uz svježe voće i žitarice punog zrna. Potrebno je smanjiti unos crvenog mesa te izbjegavati kofein, duhan i bijeli šećer. Boravak na svježem zraku i suncu također djeluje blagotvorno.

Od gotovo 85 tisuća oboljelih od mišićno-koštanih odnosno upalnih reumatskih bolesti u Hrvatskoj, nešto manje od šest tisuća kandidati su za biološku terapiju, no nedostupna im je zbog visoke cijene.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close