GastroIzdvojeno

Svjetski atlas hrane preporučio ličku pogaču sa sirom i masnicu!

TasteAtlas, svjetski atlas hrane i enciklopedija okusa, objavio je listu devet najukusnijih hrvatskih slanih pita, javlja The Plitvice Times.


Među njima je lička pogača sa sirom, tradicionalno jelo iz Ličko-senjske županije.

Ova tradicionalna pita nalik kruhu dolazi iz Like, otuda je i ime. Sastoji se od brašna, mljevenog sira, praška za pecivo, kiselog mlijeka, jaja, soli i ulja. Kombinacija tih sastojaka se zatim stavlja u veliku tepsiju i peče dok pogača ne dobije zlatnu koricu. Preporučuje se poslužiti ju uz čašu jogurta ili kiselog mlijeka”, navodi TasteAtlas.

Na popisu se nalazi i masnica, još jedno tradicionalno jelo karakteristično za Ličko-senjsku županiju.

“Masnica je tipičan predstavnik ličke kuhinje, pita koja se sastoji od brašna, vode, soli i šećera. Tijesto se obično puni kombinacijom svježeg kravljeg sira, kiselog vrhnja i jaja. Postoje dvije osnovne vrste masnice – kisela masnica napravljena od sitnog kvasca, i maslenica, koja ne sadrži kvasac”, navodi TasteAtlas.

Prije pečenja pita se tradicionalno premaže uljem ili margarinom. Također se može obogatiti sastojcima poput grožđica, češnjaka ili pršuta, a obično se poslužuje s jogurtom, kiselim mlijekom ili različitim namazima i džemovima.

Na popisu se još nalaze benkovački prisnac, vrbovačka pera, ogulinska masnica, komiška pogača, rudarska greblica, viška pogača i poljički soparnik.

Cijeli popis pogledajte OVDJE.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: The Plitvice Times

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close