Ličko-senjska županija

Svjedočanstvo iz Široke Kule: “Moju majku su ubili, trupla su bacili u staju i zatim ih zapalili”

U serijalu “Nestali u Domovinskom ratu” 24 sata donosi svjedočanstvo Marinka Oreškovića koji već 29 godina traži posmrtne ostatke svoje majke. Kate Orešković su u 59. godini života ubili pobunjeni Srbi 13. listopada 1991. godine kada su ušli u Široku Kulu.


“Da pronađem majku Katu, našao bih napokon duhovni mir. Znao bih gdje počiva, da joj svijeću palim baš na tome mjestu. Ovako ih palim svugdje, ali najviše u Širokoj Kuli. Ondje gdje je ubijena i gdje su njezini posmrtni ostaci netragom nestali”, kaže Marinko Orešković (60).

Marinko je majku zadnji put vidio tog vrućeg srpnja 1991. godine. Situacija u tome mješovitom hrvatsko-srpskom selu već je mjesecima bila napeta. Kao da je predosjećala zlo koje će nju i mještane zadesiti već za mjesec dana, zamolila ga je da više ne dolazi kući.

Na kuću bacili tromblon

Upozoravala me da je preopasno. I već 28. kolovoza selo je bilo u okruženju. Tog 13. listopada 1991. bio sam na ratištu u Perušiću i krenuli smo u akciju u kojoj smo trebali presjeći cestu prema Ljubovu. Nalazili smo se u selu Kosa i, kad smo trebali krenuti prema Ljubovu, akcija je propala. Srbi su za odmazdu pobili ljude u našem selu. Među njima i moju majku. Moj tata bio je u susjednom podrumu, jer su svi Hrvati smjeli biti samo u ta dva podruma. Kad je čuo pucnjavu, pobjegao je u obližnje grmlje. Čekao je noć i preko polja došao u Perušić”, s mukom se prisjeća Marinko. Već sljedećeg dana rano ujutro doznao je za pokolj u Širokoj Kuli. Prožela ga je jeza, no nadu mu je davala informacija da su izbjegli iz Široke Kule stigli u Perušić. Nadao se da će vidjeti majku i oca. No majke nije bilo. I tad je saznao surovu istinu.

Otac mi je ispričao da su po dolasku u selo na kuću bacili tromblon. Potom su došli s druge strane i vidjeli moju majku ispred podruma s jednom staricom i jednim čovjekom iz sela. Pokosili su je rafalom. Jedan od pobunjenih Srba ušao je u podrum u kojem se nalazilo još 10-ak ljudi, među kojima i 13-godišnja djevojčica sa svojom majkom. Kako je bio mrak u podrumu, pucao je nasumce, a samo troje ljudi preživjelo je prvotni napad. Ta curica nije. Kad je to troje preživjelih izašlo iz podruma, sakrili su se u grmlje, čekali noć kako bi pobjegli”,  tihim glasom govori Marinko dok mu se na licu oslikavaju prijezir i gađenje. Iako je podneseno 20-ak prijava protiv pobunjenih Srba koji su sudjelovali u okupaciji sela i torturama, Marinko kaže kako nitko nije odgovarao za taj pokolj.

Dva mjeseca bili su u okruženju, maltretirali su ih, uzimali im aute i traktore. Neke suseljane odvodili su u improvizirani zatvor u Ličkom Osiku, mučili ih i ubijali… Nema tog mjesta na kojem nisam tražio majku. Po svim institucijama, legalnim putem, pa sve do naših susjeda Srba. Nikad ništa nisu rekli. Svaki njihov odgovor svodio bi se na to da ništa nisu vidjeli niti čuli”, niže Marinko.

Svoju majku pamti kao dobru, vedru i plemenitu ženu koja je nebrojeno mnogo puta nahranila ljude koji su joj koju godinu kasnije oduzeli život. Brinula se o dva sina, kojima se ponosila i za koje je uvijek našla vremena unatoč teškom i mukotrpnom radu na selu i tvrdoj ličkoj zemlji.

Cijeli članak pročitajte na linku.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close