LokalnaIzdvojeno

Svi gradovi Ličko-senjske će ostati bez dogradonačelnika, a općine bez zamjenika načelnika

REFORMA

Ministarstvo pravosuđa i uprave počelo je proces izmjena triju zakona kojima će Vlada drastično smanjiti broj dužnosnika koji će se birati na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine.


Funkcije zamjenika načelnika i gradonačelnika ukidaju se u svim jedinicama lokalne samouprave osim u gradovima s više od 35 tisuća stanovnika i u županijama, piše jutarnji.hr. 

U 428 općina, 129 gradova i 20 županija do sada se birao – zajedno s općinskim načelnicima, gradonačelnicima i županima – ukupno 671 zamjenik, 434 zamjenika općinskog načelnika, 197 zamjenika gradonačelnika i 40 zamjenika župana.

Stoga će se izmjenama spomenutih zakona na lokalnim izborima 2021. godine umjesto 671 zamjenika birati samo 37 zamjenika gradonačelnika odnosno župana. No, stvaran broj zamjenika ipak će biti uvećan za 74 i iznosit će ukupno 111 – zbog ustavnim zakonom zagarantiranog prava koji pripadnicima manjina u općinama, gradovima i županijama u kojima oni čine većinu ili je tako lokalnim statutima propisano osigurava mjesto zamjenika, navodi  jutarnji.hr.

Ako se ove izmjene zakona obistine, bez zamjenika gradonačelnika će ostati grad Gospić koji je s 12.745 stanovnika najveći grad u županiji, kao i gradovi Otočac, Senj i Novalja. Gradonačelnika grada Gospića trenutno zamjenjuju dva zamjenika gradonačelnika, dok gradovi Novalja, Otočac i Senj imaju po jednog zamjenika gradonačelnika.

Bez zamjenika načelnika će ostati i sve ličke općine, osim općina u kojima pripadnici nacionalnih manjina čine većinu stanovništva. Po jednog zamjenika načelnika trenutno imaju Vrhovine, Brinje, Perušić i Karlobag. Općina Plitvička jezera ima 2 zamjenika načelnika, kao i općina Udbina koja ima zamjenika načelnika te zamjenika općinskog načelnika iz reda pripadnika hrvatskog naroda. Općina Lovinac ima zamjenika načelnika te zamjenika načelnika iz reda srpske nacionalne manjine, dok je Donji Lapac jedina općina koja trenutno nema zamjenika načelnika.

Kako se plaće gradonačelnicima, načelnicima i njihovim zamjenicima, kao i naknade vijećnicima i zastupnicima u lokalnim “parlamentima” isplaćuju iz proračuna općina, gradova i županija, ove izmjene bi svim općinama gradovima i županijama donijele ukupne uštede od oko sto milijuna kuna, piše jutarnji.hr.

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close