Scena

Sveto i Profano: Majstori talijanskoga baroka u Klovićevim dvorima

Povijesno i umjetnički najvrednijih osamdesetak slika talijanskih majstora baroka što se čuvaju u Hrvatskoj prvi put će se naći okupljene na izložbi ‘Sveto i profano – slikarstvo talijanskoga baroka’ autora akademika Radoslava Tomića koja će u zagrebačkoj gornjogradskoj Galeriji Klovićevi dvori biti otvorena u četvrtak, 16. travnja.


Izložba će posjetitelje upoznati s djelima talijanskih umjetnika od Tridentskoga koncila do Napoleonova doba, što znači od polovice 16. stoljeća do samoga početka 19. stoljeća, a koncipirana je prema tematskim cjelinama karakterističnim za umjetnost 17. i 18. stoljeća.

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Klovićevim dvorima u povodu te velike izložbe, autor akademik Tomić rekao je da će izložba predstaviti djela iz cijele Hrvatske – s obale (Istra, Kvarner, Rijeka, Dalmacija s Dubrovnikom), te iz Zagreba – iz crkava, samostana, muzeja i privatnih zbirka, a bit će izložene i slike iz Bosne i Crne Gore – iz Boke kotorske, kako bi se predstavila i djela hrvatskih naručitelja izvan matične zemlje.

Tomić je objasnio da izložba prati stilski razvoj i umjetničke mijene što su se događale u tom dugom vremenskom razdoblju od kasne renesanse i manirizma, do ranoga, visokog i kasnog baroka, rokokoa i klasicizma.

Istaknuo je da je logična posljedica takva pristupa koncepcija izložbe u više povezanih cjelina, od kojih je prva ‘Preteče’ u kojoj su predstavljeni umjetnici i njihova djela nastala oslanjanjem na renesansna iskustva. Slijedi postupno predstavljanje djela utjecajnih ličnosti različitih slikarskih škola na Apeninskom poluotoku, od Venecije, preko srednje Italije i Rima do Napulja i južne Italije u cjelini.

U djelima sakralne tematike, rekao je Tomić, prevladavaju oltarne pale s tada popularnim i aktualnim motivima vezanim uz kult i štovanje Bogorodice te prikazi svetaca, a njihovi su značajniji autori Palma Mlađi, Mateo Ponzone, Gregorio Lazzarini, Federico Benković, Sebastiano Ricci te skupina majstora koji oponašaju Piazzetu i Tiepola.

Barok je pak, dodao je autor, u likovnu umjetnost unio mnoge tematske novine, poput ‘genre’ scena (prizora uz svakodnevice) veduta, mrtvih priroda, slika s prikazima bitki, krajolika i marina, a hrvatskim su kolekcionarima bile osobito zanimljive bitke jer su se povezivale s borbama protiv Turaka. Posebno je pak vrijedna i zbirka mrtvih priroda, a najljepša je kod nas sačuvana u Vodnjanu i potječe iz ostavštine slikara Gaetana Grezlera dok, rekao je Tomić, Strossmayerova galerija starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) posjeduje remek-djelo Francesca Nolettija (Il Maltese).

Po Tomićevim riječima, posebice su dragocjene i slike profane tematike, poput alegorija, slika s tematikom iz grčke i rimske mitologije i povijesti, a primjer toga je ciklus slika s motivima iz epa ‘Oslobođenje Jeruzalema’ pjesnika Torquata Tassa koje je naručila zadarska plemićka i ratnička obitelj Lantana.

Kako je rečeno, tematski i kronološki izložba slijedi izložbu ‘Tizian, Tintoretto, Veronese – veliki majstori renesanse’ održanu 2011. godine.

Izložbu će pratiti katalog u kojemu će stručnjaci iz Hrvatske i Italije uvodnim tekstovima i kataloškim analizama osvijetliti likovne vrijednosti baroknoga slikarstva. Kustosica izložbe je Danijela Marković, suorganizator izložbe je Hrvatski restauratorski zavod, generalni sponzor je PBZ CARD d.o.o., a izložba će biti otvorena do 2. kolovoza.


Tekst: tportal.hr

Foto:”Klovicevi dvori Zagreb” by Suradnik13Vlastito djelo postavljača. Licensed under CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 via Wikimedia Commons.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close