Scena

Svetlana Aleksijevič dobitnica je Nobelove nagrade za književnost

Bjeloruskinja Svetlana Aleksijevič dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za ‘polifonijsko pisanje, spomenik patnjama i hrabrosti našeg doba’, objavila je u četvrtak Švedska kraljevska akademija nagrađujući dobitnicu s 8 milijuna kruna (6.552.808 kuna)


Aleksijevič je 14. po redu žena kojoj je pripala Nobelova nagrada za književnost, a bila je nominirana među 198 kandidata.

Svojim pisanjem pokrila je neke od najvažnijih događaja u Bjelorusiji u doba Sovjetskog Saveza i nakon njegova raspada, uključujući i nuklearnu katastrofu u Černobilu, sovjetsko-afganistanski rat i sam raspad SSSR-a.

Svake godine u listopadu svjetska književna scena napeto čeka tko će se okititi najvažnijom književnom nagradom na svijetu. Prošle godine je tu čast imao francuski pisac (i scenarist) Patrick Modiano. Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901. godine, a samo je 13 književnica izabrano u više od stotinu godina, od kojih je zadnja bila majstorica kratke priče iz Kanade Alice Munro, prije dvije godine.


 

Tekst: tportal
Foto: arhiva

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close