KulturaIzdvojeno

Sveti Juraj – nebeski vitez i omiljeni zaštitnik brojnih mjesta i župa

MAČEM POBIJEDIO ZLO U LIKU ZMAJA

Danas je Jurjevo ili Jurjevdan, narodni blagdan posvećen jednom od najstarijih i u puku najštovanijih svetaca.


Priča o svetom Jurju započinje u vrijeme Dioklecijanovih progona kršćana kada je ovaj rimski časnik, na današnji dan 303. godine, umro mučeničkom smrću jer se nije htio odreći Krista.

Iako o Jurjevom životu ima vrlo malo pouzdanih podataka, s vremenom su o njemu nastale brojne legenda, a ona najpoznatija je iz 12. stoljeća i govori o borbi hrabrog viteza sa strašnim zmajem.

Sveti Juraj je bio jedan od najpopularnijih svetaca srednjeg vijeka, zaštitnik vitezova i križara, a kako njegov blagdan pada u proljeće i seljaci su ga stoljećima zazivali kao zaštitnika zemlje, usjeva, zelenila i stoke.

Ovom omiljenom pučkom svecu posvećene su mnoge crkve i mjesta diljem svijeta, ali i Hrvatske. Nebeski je zaštitnik Grada Senja i drevne senjske biskupije, kao i podvelebitskog mjesta Sveti Juraj.

U Korenici se nalaze istoimena crkva i trg te ga kao svog zaštitnika slavi Općina Plitvička jezera. U Gospićko-senjskoj biskupiji zaštitnik je još i župe Lađevac, Gračac, Jezerane, Lešće na Dobri, Podlapača, Zagorje Ogulinsko…

Svim Jurjima, Jurama, Juricama, Đurđama, Đurđicama i Đurama želimo sretan imendan!

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close