KulturaIzdvojeno

SVETAC KOJI JE OTJERAO ZMIJE IZ IRSKE Danas slavimo Dan svetog Patrika!

Svake godine 17. ožujka obilježavamo Dan sv. Patrika, najpopularnij​i irsk​i blagda​n!


Zaštitnik Irske, za kojeg se vjeruje da je protjerao zmije iz Irske, zapravo je rođen u Britaniji, a u Irsku je došao u 5. stoljeću kao misionar s namjerom da Irce preobrati na kršćanstvo.

Prema poznatoj legendi, sveti Patrik je tijekom svojeg misionarskog posjeta Irskoj postio 40 dana na brdu, a tamo su ga tijekom posta napale zmije koje je potjerao u obližnje vode te se nikada više nisu vratile.

Irska je i dan danas jedna od rijetkih zemalja koja nije nastanjena zmijama. No, ovo je ipak samo narodna legenda jer danas već postoje znanstvene teorije zašto je Irska zemlja bez zmija.

U irskim gradovima uobičajeno se slavi velikom paradom, odlaskom u crkvu, te naravno, ispijanjem hektolitara pive, a zanimljivo je da je prva proslava bila održana u Bostonu, s obzirom na veliki broj irskih imigranta, koji su čeznuli za domovinom i njezinim običajima, te su tome odlučili doskočiti ovakvom proslavom! Upravo zato su ovakve proslave do samog kraja 20. stoljeća bile karakterističnije za irsku dijasporu nego za same Irce.

Danas obucite zeleno, prepustite se zvukovima irske glazbe i nazdravite sv. Patriku na njegov dan!

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close