Događanja

Sveta Kata – snijeg i Božić na vrata, ali i puno svata!

Danas obilježavamo blagdan Svete Katarine, djevice i mučenice koja je živjela na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće u egipatskom gradu Aleksandriji.


O životu ove svetice vrlo malo toga se zna, a vjeruje se da je umrla mučeničkom smrću u vrijeme žestokih progona protiv kršćana za vrijeme cara Dioklecijana. Bila je poznata po iznimnoj ljepoti, učenosti i mudrosti zbog čega je štuju i slave diljem svijeta učitelji, pravnici, teolozi, tajnici, knjižničari, arhivisti te učenici kao svoju zaštitnicu.

Prema pučkom kalendaru blagdan Svete Katarine označava posljednje dane jeseni i početak najhladnijeg godišnjeg doba, o čemu svjedoče i mnoge narodne izreke vezane uz ovaj dan.

“Sveta Kata – snijeg na vrata” jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih, a o povezanosti svete Katarine i prvog godišnjeg snijega govore i sljedeće izreke:

Sveta Kata obilila vrata.

Sveta Kata – belog konja jaše.

Sveta Kate – bliže k vatri gnjate.

Blagdan Svete Katarine u pučkoj tradiciji je bio značajan i kao zadnji dan prije početka adventa. Kako je u razdoblju adventa važila zabrana održavanja vjenčanja, neposredno prije te na sam dan Svete Katarine održavale su se brojne svadbe:

Sveta Kata – puno svata.

Također, u narodnoj tradiciji nakon blagdana svete Katarine počinju pripreme za Božić te se pjevaju božićne pjesme, pa su naši stari običavali govoriti:

Sveta Kata kaćibon (vadi dobro, pripremite se),
Božića misec dan.

Kotin don – do Božića misec don.

Sveta Kata – Božić na vrata.

Uz pučke izreke o blagdanu svete Katarine svim Katarinama, Katama i Katicama želimo sretan imendan!


 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close