KolumneSvemu unatoč

Biskup Sveti Nikola

Sve dam, samo da prodam

Uobičajena predblagdanska gužva. Sveti je Nikola. Ne, nije riječ o nekom novom zaštitniku trgovačkih centara, nego o onom našem dobrom, starom, stvarnom biskupu iz Mire, Božjem prijatelju i svjedoku njegove ljubavi, koji je nesebično pomagao, postao zaštitnikom djece i putnika, a takvih je u centru bilo i previše.

Zabljesnut sjajem ukrašenih borova, primijetih kako se u jednom dijelu tog zapadnog gradskog centra okupilo poveće mnoštvo. Čuo sam razigrani dječji smijeh izmiješan s ugodnom glazbom, pa se približih. Kad tamo, sveti Nikola glavom i bradom! I kolega Krampus također. U prvim redovima djeca radoznalo bulje i upijaju svaku riječ. A naravno, iz usta svetoga Nikole nisu mogli naslutiti tko je on ustvari. Znali su da ih treba darivati i samo to su čekali. Jer su, kao, bili dobri. Ni riječi nisu mogli čuti o njegovoj ljubavi prema Bogu i ljudima, niti o čudima koja je činio, a najmanje o njegovom uzoru i idealu, jer u jednom trgovačkom centru za takva priopćenja nije ni vrijeme ni mjesto.

Pomislih, evo na što smo spali- na jeftine igrokaze i predstave suvremenog doba, kojima se želi iz ljudskih srca iščupati zadnja povezanost s tajanstvenom vječnom ljubavlju i sve upakirati u legendu i obični performans i to, naravno, u kući trgovačkoj. Trgovanje svetim postala je naša svakodnevica. Svugdje možemo vidjeti adventske vijence i svijeće, koje više nisu simbol radosnog iščekivanja i pripreme za Kristov ponovni dolazak (koji će se, usput rečeno, zaista dogoditi), nego tek folklor i predstava za postizanje bolje prodaje. Kupi još, i još i još. Budi darežljiv, razveseli svoje bližnje.

Pomalo se gubi svetost liturgijskih čina (ili je već izgubljena) u profanosti ljudske računice. Zbrajaju se učinci adventskog turizma, i Zagreb je, eto, postao poželjna prosinačka destinacija. Europski trg blista zanosno, na njemu se pjeva o svemu i svačemu, ali se prešućuje bitno. Dok europski kršćani polako upadaju u sladunjavost božićnog duha, za Dijete opet nema mjesta u svratištu. Tako sveti Nikola polako postaje dobri djedica s nekoliko lica, umirovljenik na honorarcu, pomalo zaboravljiv i prisilno duhovit. Jednima je Božićnjak, drugima Mraz. U igri detekcije svatko otkriva ponešto, ili ništa.
A djeca? Ona se raduju i među hrpom zapakiranih kutija možda i slute pravu istinu.

Sveti Nikola biskup

Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji (Liciji) u 3. st. poslije Krista. Bogati roditelji dugo nisu mogli imati djece pa su od Boga izmolili Nikolu koji ime dobiva po stricu biskupu u Miri. Već kao mali Nikola je volio sve ljude oko sebe čemu su ga naučili njegovi roditelji koji nažalost brzo umiru i Nikola ostaje sam. Nikola nasljeđuje njihovo bogatstvo ali se nije uzoholio već uvijek ima srce za potrebite. Tako je pomogao siromašnom susjedu koji nije imao novaca za miraz svojim kćerima. Nikola noću ubacuje vrećice sa novcem u tri navrata kroz susjedov prozor kako bi otac sretno udao svoje kćeri. Zbog toga sv. Nikola postaje zaštitnik sirotinje. Mladi Nikola odlazi u školu za svećenika u čemu ga vodi njegov stric biskup u gradu Miri. On ga upućuje na svetost i pobožnost.

Nikola postaje svećenik i želi širiti ljubav kakvu je imao Isus za svoju braću ljude. Uskoro mu umire stric, biskup Mire i svi misle da će ga Nikola naslijediti. No, on skroman i u strahu od te časti bježi u Palestinu gdje živi samačkim životom. Vraća se za nekoliko godina upravo kad umire biskup, nasljednik njegova strica. Ovaj puta nije mogao pobjeći i postaje biskup. Od tada noći provodi moleći a dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru.

Činio je čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu – nazivamo ga zaštitnikom djece.U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. godine. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas časti i slavi

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close