KolumneSvemu unatoč

Svemu unatoč: Koliko smo praznovjerni?

U Hrvatskoj se velika većina stanovništva izjašnjava vjernicima. Preko 90 posto njih su deklarirani kršćani. Međutim, postoji određeni raskorak između riječi i djela. Nažalost, to je vidljivo u našim stavovima koji se često razlikuju od službenog učenja, u našem slučaju, Katoličke crkve. Nerijetko vjeri pristupamo selektivno, prihvaćajući samo ono što nam se sviđa, a pred zahtjevima i uputama koji nam ne „leže“ ostajemo ravnodušni, kao da se tiču samo tamo nekih biskupa i svećenika.

Jedan od pokazatelja površnog pristupa vjeri i duhovnosti je i praznovjerje. Riječ koja odlično opisuje samu bit onoga što predstavlja- praznu i slabu vjeru, odnosnu vjeru bez punine. Prema Katekizmu Katoličke crkve, prva Božja zapovijed zabranjuje praznovjerje, koje se definira i kao izopačena pretjeranost religije, zastranjenje religioznog osjećaja i djela koja iz njega proizlaze.

Često se prikazuje pod maskom štovanja Boga, a ustvari je izraz straha i neznanja. Neki oblici praznovjerja dio su naše predkršćanske tradicije (vile i vukodlaci), dok su mnogi nastali u ne tako davnim vremenima. Tako se može čuti o crvenom koncu oko ruke, o amajlijama koje katolička vjera osuđuje (ne onoga koji ih nosi) ili tarotu. U praznovjerna ponašanja ubrajaju se i vračanje, čaranje, magija, svjesno štovanje idola, spiritizam i sotonizam. Katekizam nas upozorava da su sva djela magije i čaranja, kojima bi se htjelo podložiti tajne moći i staviti ih u vlastitu službu te steći nadnaravnu moć nad bližnjim – pa bilo i zato da mu se pribavi zdravlje- teška povreda kreposti bogoštovlja. Ta djela treba još više osuditi kad ih prati namjera da se drugima škodi ili kad se njima traži zahvat zloduhâ.

Praznovjerje se sve više uvlači u naš svakodnevni život. Tomu svakako pridonose i mediji, odnosno medijski eksponirane osobe. Koja pomutnja vlada u suvremenom društvu na području duhovnosti i religije pokazuje i časopis koji je redovnu horoskopsku rubriku (kojom se izravno reklamiraju i web stranice prepune praznovjerja i gatanja svih oblika) procijenio prikladnom da bi u njoj oglasio katolički molitvenik za vozače i putnike! „Molitvenik s molitvama za sigurno putovanje vas i vaših suputnika. Neka vam Bog bude pratilac na svim vašim putovanjima!“- glasi tekst oglasa. Kao da se predlaže da bi moglo biti sasvim „prirodno“ najprije pogledati horoskop, a potom, ako su loše „prognoze“, posegnuti i za molitvenikom. Nek’ se nađe, za svaki slučaj!

Posebna priča su sportaši. Iako su mnogi od njih religiozni, štoviše, i svoje uspjehe pripisuju Stvoritelju, nerijetko pokazuju i koliko su praznovjerni. Imaju svoje rituale i paze da ne bi u nečemu pogriješili. Naravno, ponekad takvo ponašanje može biti i simpatično, zvučati bezazleno, ali i to su sitni koraci koji nas udaljavaju od predanja svojega života u Božje ruke, a ne nekim igrama sudbine, položaju zvijezda ili prodornom pogledu kakvog gurua.

Naprotiv, na nama vjernicima, ukoliko nam vjera nije samo prigodni ukras, odbaciti je svakodnevne idole i usavršavati iz dana u dan svoju vjeru u Onoga koji nas nosi na dlanu.


 

Tekst: Plamenko Nosić
Foto: syne.com

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close