KolumneSvemu unatoč

Svemu unatoč: Anđeli čuvari

Malo koji vjernik ne zna molitvu „Anđele, čuvaru“. Povezujemo je s prvim sjećanjima našega djetinjstva, majke i bake su nam je recitirale poput uspavanke, a svojom jednostavnošću i jasnoćom sažima bitne odrednice kršćanske vjere. Svojim sadržajem nije nimalo djetinjasta, pa je mole i odrasli.

U katoličkom kalendaru postoji i poseban dan kad slavimo anđele- 2. listopada. Blagdan Anđela čuvara slavi se od šesnaestog stoljeća. Papa Pavao V. uvrstio ga je u službeni kalendar, a papa Leon XIII. proglasio ga je blagdanom od posebnog značaja.

Tko su, ustvari, anđeli?

Važno je znati da oni ne izriču narav, nego službu. U hebrejskom jeziku riječ malak, a u grčkom angelos znači- glasnik. Među anđelima spominju se kerubi koji, slikovito rečeno, podupiru Božje prijestolje, služe Bogu i čuvaju stražu na ulazu na njegov posjed. Takva slika spominje se često u Starome zavjetu, u kojem je Bog često prikazan kao istočnjački vladar. Tu su i serafi, a njihova je zadaća pjevati slavu Bogu.

Teologija o anđelima (angelologija) postupno se razvijala. U početku su anđelima pripisivane i dobre i zle zadaće. Najpoznatiji među njima dobili su imena po svojim službama. Rafael je tako „Bog zdravlja“, Gabrijel „Junak Božji i glasnik“, Mihael „Tko je kao Bog“. Novi zavjet također spominje kerube, ali i arkanđele, prijestolja, gospodstva i vlasti. Isus o njima govori kao o stvarnim bićima, koja će ga pratiti na dan ponovnog dolaska. Od 5. stoljeća angelologija govori o devet korova anđeoskih koji su podijeljeni u tri reda. Arkanđela je sedam. Najpoznatiji su Mihael, nebeski vojskovođa i pobjednik nad Sotonom, Gabrijel, navjestitelj Kristova rođenja i Rafael, Tobijin pratitelj koji je njegovom ocu vratio vid. Njihov blagdan slavimo 29. rujna, a to je ujedno i dan hrvatske policije.

Anđeli su,dakle, prenositelji Božjih poruka i posrednici između Boga i čovjeka. Stoga ih se u ikonografiji prikazuje s krilima, koja, jasno nemaju, jer nemaju ni tijelo. Prema Katekizmu Katoličke Crkve, oni su duhovna, netjelesna bića. Kao čisto duhovna bića imaju razum i volju, osobna su i besmrtna stvorenja. Po savršenstvu nadilaze sva stvorenja.

Od djetinjstva do smrti ljudski je život zaštićen njihovim zagovorom. U životu se suočavamo s raznim kušnjama. Svjesni smo da postoje različite sile koje nam žele nanijeti zlo, stoga bismo trebali biti zahvalni i sretni zbog onih koji nas štite. Ne zaboravimo na svog anđela čuvara, koji nas podsjeća da je Božja ljubav velika.


 

Tekst: Plamenko Nosić

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close