Lifestyle

Svemirski centar u UDBINI: S3 Hrvatska ima ozbiljne planove s ličkom Općinom

Tvrtka Swiss Space Systems (S3) danas je u zagrebačkom Hotelu Esplanada na prezentaciji predstavila projekt izgradnje svemirskog centra i službeno potvrdila osnivanje podružnice u Hrvatskoj. S3 Hrvatska imati će značajnu ulogu u poslovanju S3 Holdinga na globalnoj razini, s naglaskom na izgradnji suborbitalnih letjelica za isporuku satelita u Zemljinu orbitu te razvoju usluge komercijalnih svemirskih lansiranja.

Predstavljanju poslovne i razvojne strategije tvrtke S3 prisustvovali su i brojni uglednici iz znanstvenog, gospodarskog i političkog života, kao i međunarodni gosti iz aero-svemirskog sektora. Istaknuli bismo znanstvenika i teorijskog fizičara dr. Slobodana Danka Bosanca koji je i voditelj novog ureda S3 u Hrvatskoj, načelnika Udbine gosp. Ivana Pešuta s pomoćnicima, gosp. Milanom Uzelcom i gosp. Zlatkom Brkićem, uglednog astronoma prof. Antona Radonića, gosp. Kiril Tulskiya kao jednog od glavnih voditelja projekta i predsjednika Skupštine S3 Hrvatska, gosp. Stefana Cikota kao jednog od glavnih tehničkih inženjera  i savjetnika, gosp. Slađana Zovka koji je generalni direktor S3 Hrvatska, i brojne druge.

Slobodan Danko Bosanac_voditelj projekta S3 Hrvatska

Prve aktivnosti podružnice u Hrvatskoj bit će vezane za ZeroG letove bestežinskog stanja, koji će se provoditi u prvoj polovici 2016. godine. Za sljedeću fazu aktivnosti, poput lansiranja satelita kao i subordinalne putničke letove,nužna je izgradnja svemirske luke za koju Hrvatska posjeduje nekoliko zanimljivih lokacija. Udbina je jedna od najistaknutijih i najprigodnijih za program i svemirsku luku poput ove koncepta švicarske tvrtke S3 Hrvatska.

U kratkom razgovoru koji smo obavili s načelnikom Općine Udbina gosp. Pešutom u ime Općine izrazio je ozbiljan interes za projekt poput izgradnje svemirske luke u Udbini, te dobru volju da Općina maksimalno podrži ideje i viziju koju prezentira i želi ostvariti švicarska tvrtka S3 u Hrvatskoj, i u Lici. Ovo je projekt od strateškog interesa Hrvatske koji bi Liku pozicionirao na globalnoj, privrednoj i edukacijskoj karti svijeta. Moramo naglasiti i da je vrijeme ostvarenja projekta i izgradnje svemirske luke najavljeno u vremenskom periodu između pet i deset godina.

S3 Hrvatska danas je također predstavila činjenicu kako je u planu da se u Udbini ne gradi svemirska luka sa samo tom namjenom, već da to bude i edukacijski i proizvodni centar za neke dijelove letjelice koja bi se slala u svemir. Što se educiranog kadra, skrenuta je pažnja da bi se zapošljavali hrvatski inženjeri.

Nadamo se da će ova “vizija” kako ju je i sam znanstvenik Bosanac istaknuo, zaista ugledati svjetlo Like te obasjati nebo Hrvatske i poletjeti u svemirska prostranstva.

Foto: Swiss Space Systems


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close