VijestiTurizam

Svečano otvorenje u vrtovima Lunjskih maslina

Vrtovi lunjskih maslina koncertom naše proslavljene violončelistice Ane Rucner u prostoru novog amfiteatra u srcu maslinika, pred mnogobrojnim domaćim posjetiteljima i njihovim gostima, koji su doslovno uživali u svakom trenutku ovog posebnog koncerta,  svečano su obilježili završetak druge faze radova u vrijednosti od gotovo 1,5 milijuna kuna za koje je bespovratna sredstva izdvojilo Ministarstvo zaštite okoliša.

Druga faza radova, koja je udahnula novu snagu i ljepotu lunjskim maslinicima, odnosila se na uređenje prezentacijskog centra i njegovog postava u prostoru Recepcije Vrtova,  izgradnju i uređenje informativno edukativne promatračnice odnosno amfiteatra koji je bez posebnih intervencija uklopljen u svoje prirodno okruženje te uređenje autentičnog pojila „Donje lokve“.

Ovu drugu fazu radova projektirala je arhitektica Kristina Radulić te iako je udahnula novu ulogu lunjskim maslinicima, izuzetnu je pažnju i poštovanje ukazala samom krajobrazu, tradiciji  i svemu zatečenome.

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo koji se na samom otvorenju obratio uzvanicima i mnogobrojnim posjetiteljima istaknuo je kako su Lunjski maslinici naše predivno nasljeđe te kako je zajedničkim snagama postignuto da zablistaju još jednom, na radost svojih žitelja, ali i turista koji ih obilaze privučeni njihovom jedinstvenom ljepotom.  Svojim prisustvom i govorom otvorenje je uveličala i Irina Župan, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, a skupu je nazočio Matija Tvrtko Drmić, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo
Gradonačelnik Novalje – Ante Dabo

Nakon prve faze obnove lunjskih maslinika, koja je okončana 2013.godine, uz vrijednost investicije od gotovo 700.000€ za koju je 75 posto sredstava bespovratno osigurala EU kroz pretpristupni program IPA, a ostatak Grad Novalja i Turistička zajednica, sada je uspješno okončana druga faza, a prema riječima Antonija Datkovića, stručnog suradnika za EU  fondove, koji je vodio ovaj projekt, u planu je i daljnja revitalizacija Vrtova lunjskih maslina, pri čemu će se izuzetno voditi računa o bioodrživosti, kvaliteti i specifičnosti krajobraza, ekologiji i održivom turizmu kojim treba brižljivo upravljati.

Nakon koncerta kojim je Ana Rucner oduševila publiku, a uz klasiku  izvodila i kompozicije iz naše široke glazbene baštine te tako na jedan način dodatno povezala Hrvatsku, posjetitelji su otišli na domjenak  u prezentacijski centar i nastavili druženje pod vedrim zvjezdanim nebom nad Lunjskim maslinicima.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close