VijestiTurizam

Svečano otvorena novoizgrađena luka Carovo u Kraljevici

U Kraljevici je održano svečano otvorenje luke za javni promet Carovo, projekta Primorsko-goranske županije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i ŽLU Bakar-Kraljevica-Kostrena vrijednog preko 8 milijuna kuna, piše RiječanIN.


Novoizgrađena luka Carovo obuhvaća pet armirano-betonskih gatova dužine 282 metra i ukupne površine od 1.102 četvorna metra sa 110 vezova s vanjske strane i mogućnošću priveza 40-tak manjih plovila s unutarnje strane gatova.

Uređenjem lučkog bazena Carovo uz povećanje broja komunalnih vezova, željela se povećati razina sigurnosti za plovila kao i za njihove vlasnike i korisnike koji su do uređenja luke plovila privezivali na improviziranim privezištima. Jedan dio novouređene luke projektiran je na način da se omogući pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Na svim gatovima izvedena je LED rasvjeta sa solarnim napajanjem.

Ministar Butković izrazio je zadovoljstvo još jednim uspješno realiziranim projektom na području Primorsko-goranske županije i Grada Kraljevice čime je nastavljen niz ulaganja u razvoj županijskih luka.

Ovaj projekt započeo je 2017. godine, a Ministarstvo je za njega izdvojilo ukupno 6,3 milijuna kuna. Ponosan sam što smo pokrenuli veliki investicijski ciklus u čitavu prometnu infrastrukturu. Uspjeli smo po prvi puta koristiti i europska sredstva za gradnju lučke infrastrukture i dosada smo potpisali i ugovorili oko 300 milijuna kuna, a ukupno je na raspolaganju oko 700 milijuna kuna. Ono na što sam ponosan sam je što smo uspjeli pokrenuti veliki investicijski ciklus i u čitavu lučku infrastrukturu, jer znamo što znači izgraditi luku, lukobran itd., to je nova slika naših mjesta, zaključio je ministar.

Zadovoljstvo uređenjem i razvojem županijskih luka izrazila je i zamjenica župana Marina Medarić.

Drago mi je da smo došli do završetka ovog značajnog projekta, izgradnje komunalnih vezova. Ovaj projekt nemjerljivo je važan za sve građane grada Kraljevice i okolnih krajeva, za sve naše primorce koji žive uz more i od mora. Kada govorimo o 20 godina postojanja županijskih lučkih uprava, možemo sa zadovoljstvom reći da su one ispunile svoju zadaću. U ovoj renesansi, zadnje dvije godine izgradnje, u pomorsko dobro uložili smo preko 200 milijuna kn. Ono što uvijek ističemo je da naše županijske lučke uprave dobro surađuju i s jedinicama lokalne samouprave i s nadležnim Ministarstvom, što je još jedan razlog uspješnosti projekata. A sigurnost vezova, posebno vidimo danas, prilikom ove bure i vidimo da je zadaća u potpunosti ispunjena.

Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena investitor je projekta koji potpisuje riječka tvrtka Marecon, a izvođač radova je BSK commerce također iz Rijeke. Ravnateljica Županijske lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena Dijana Mihaljević istaknula je značaj ovakvih projekata za podizanje kvalitete života i komunalnog standarda te turistički i općenito gospodarski razvoj jedinica lokalne samouprave.

Zahvaljujući podršci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Primorsko-goranske županije, u proteklih pet godina pokrenut je i realiziran čitav niz projekata na područjima koja su pod ingerencijom ŽLUBKK, a posebno na području Grada Kraljevice i luke Kraljevica. Uz dovršetak bazena Carovo, sanirana je obala ispod ustanove Fortica dok su na operativnoj obali u središtu gradske luke izvedeni ormarići s priključcima za struju i vodu. Kraljevica je dobila i značajan broj nautičkih vezova koji će doprinijeti njezinom nautičkom i turističkom razvoju. Dijelom njih, na plutajućem pontonu smještenom ispod bolnice upravlja ŽLU BKK, a u funkciju su stavljeni i nautički vezovi koncesionara tvrtke Sky deal Marine u podnožju dvorca Frankopan. S ulaganjima u razvoj komunalnih vezova idemo dalje jer to je potreba stanovnika u svim mjestima uz more. Zahvaljujem Primorsko-goranskoj županiji na prepoznavanju važnosti projekta i izdašnim sredstvima te posebno zahvaljujem ministru Butkoviću na razumijevanju potreba županijskih lučkih uprava, čije je Ministarstvo stvorilo preduvjete za ulaganja u lučku infrastrukturu i realizaciju ovakvih projekata.

Donosi RiječanIN.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close