Tech

Svečano otvoren H2O SUMMIT / Međunarodni kongres o vodama

Svečanim otvaranjem, uz nazočnost visokih domaćih i inozemnih dužnosnika te vrhunskih svjetskih stručnjaka u segmentu voda, danas u Rovinju počinje H2O SUMMIT/ međunarodni kongres o vodama. 250 sudionika iz 17 zemalja s 3 kontinenta, impresivne su brojke kojima starta ovogodišnji H2O SUMMIT – međunarodni kongres o vodama, najznačajniji forum te vrste u ovome dijelu Europe.


Upravo polazeći od činjenice kako je voda najvažnije materijalno dobro potrebno čovjeku, a istovremeno i najvažniji resurs koji posjeduje Hrvatska – te da je djelovanjem čovjeka i najviše ugrožen – utemeljen je H2O SUMMIT/ međunarodni kongres o vodama, kao prvi i jedinstveni događaj te vrste u zemljama u okruženju.

Hrvatska ima veliku privilegiju biti jednom od vodom najbogatijih zemalja u Europi i svijetu. Prema istraživanju UNESCO-a iz 2003. godine, Hrvatska se nalazi na petom mjestu u Europi i 42. u svijetu po dostupnosti vode i bogatstvu izvora. Iako imamo velike resurse vode, moramo ih čuvati i pažljivo trošiti kako bismo ih zadržali i u budućnosti.

Prigodom svečanog otvaranja nazočne će pozdraviti Marko Paliaga, gradonačelnik Grada Rovinja, Valerio Drandić, izaslanik župana Istarske županije, Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a Hrvatska, Mara Pavelić, predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu voda, Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike. Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske.

Nakon svečanog otvaranja državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Mario Šiljeg moderirat će „high level“ panel u kojem će sudjelovati Pablo Bereciartua, argentinski državni tajnik za infrastrukturu i vodu, Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, Maria Laura Fernandez, izvršna tajnica urugvajske Agencije za istraživanje i inovacije, Jose Luis Inglese, izvršni direktor argentinske kompanije za vodovod i kanalizaciju te Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike RH.

Voda je u preambuli Agende 2030. proglašena najvažnijim resursom na Zemlji, pa se na ovaj način Grad Rovinj kao domaćin skupa H2O SUMMIT / Međunarodni kongres o vodama, brendira kao destinacija koja proaktivno podupire i potiče održivost kao temeljni zamašnjak našeg društva.

Zaštita voda ključna je tema suvremenog društva u u zakondavnom i provedbenom aspektu, no jednako tako i u onom koji se odnosi na zloporabe vodnih resursa. Činjenica kako je voda najbolje regulirana gospodarska aktivnost u EU jednostavno nameće potrebu za – ne samo zakonskim – već i etičkim reguliranjem pitanja voda na svim razinama u zemljama u okružju. Projekt ima regionalnu i međunarodnu razinu te uključuje zemlje iz središnje i jugoistočne Europe, ne samo kao sudionike već i kao aktivne partnere.

Vrhunski eksperti iz Nizozemske, SAD-a, Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bugarske i Hrvatske tri dana će u Rovinju raspravljati o glavnim trendovima u gospodarskim granama temeljenima na iskorištavanju vodnog bogatstva. Namjera jest ostvariti sinergijski učinak na način da svaki na svojoj razini i u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti doprinese unapređenju generalnog odnosa prema vodi.

Zaštita voda, no isto tako i zaštita od voda, aktualne su teme koje kongres ima u svom fokusu i o kojima će se kritički razgovarati od danas do subote u Rovinju.

Uz Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, skup podupiru Hrvatske vode, HEP te niz ostalih partnera koji su vezani uz vodu kao jednu od najbitnijih tema naše svakodnevice : Istarska županija, Hrvatsko društvo za zaštitu voda, IHE Delft institut/ Nizozemska, IWA/Velika Britanija, SIWI/Švedska, Hrvatski geološki institut, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Hrvatska akademija tehničkih znanosti, EBRD Hrvatska, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb, Građevinski fakultet, Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Program Sava, Freewa project, Asio, Hidrokonzalt projektiranje, Campbell Scientific Inc., SAD, Delta Tech i Hydromat, te agencija ATI kao tehnički organizator.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close