VijestiPolitika

Svečana večera na Pantovčaku povodom početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

U prigodi početka predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović upriličila je svečanu večeru u Uredu predsjednice Republike.


Prenosimo uvodno obraćanje Predsjednice Republike na večeri s Kolegijem povjerenika predvođenim predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen:

Posebna mi je čast pozdraviti vas ovdje u Zagrebu na samom početku prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Za mene je ovo vrlo značajan događaj jer sam bila ministrica europskih integracija, a za vrijeme mog mandata kao ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatska je započela pregovarački proces za pristupanje EU. Petnaest godina kasnije, na početku novog desetljeća, ovdje govorim kao predsjednica suvremene zemlje koja se (poput feniksa) uzdigla iz ratnog pepela kako bi u narednih šest mjeseci predvodila ovu veliku Uniju.

Prije svega, željela bih vam čestitati na imenovanjima kao i na vrlo ambicioznom i perspektivnom programu koji će, sigurna sam, povesti EU u budućnost. Moram naglasiti kako se osobno itekako slažem s prioritetima hrvatskog predsjedanja kao i s političkim smjernicama Komisije, koje su usmjerene na klimu, rodnu ravnopravnost, mlade, mala i srednja poduzeća i digitalizaciju – elemente koji su bili u samom središtu mojeg predsjedništva u Hrvatskoj.

Kako stoji i u samom geslu našeg Predsjedništva, pred nama je svijet pun izazova. Već i sam pogled na vijesti današnjice može stvoriti vrlo sumornu, gotovo apokaliptičnu sliku. Međutim, sigurna sam kako će nas zajedničko suočavanje sa svim tim izazovima bolje osposobiti za njihovo rješavanje. Zato vjerujem kako kroz naša četiri prioriteta možemo doista stvoriti bolju Europu, po mjeri njenih građana. Kroz Europu koja se razvija, povezuje, štiti i koja je utjecajna u svijetu podržavat ćemo održivi i uključivi razvoj EU-a, istovremeno baveći se gorućim pitanjem demografskih izazova. Zagovarat ćemo koheziju i konvergenciju dok rješavamo neodgodivo pitanje klimatskih promjena. Promicat ćemo inicijative koje pridonose prometnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti, uključujući i kroz Inicijativu triju mora, istovremeno jačajući sigurnost naših građana i radeći na sveobuhvatnom pristupu migracijama. I na kraju, ali ne najmanje bitno, imajući u vidu transformacijsku snagu pristupnog procesa, nastavit ćemo aktivno podržavati proširenje EU. Nastojat ćemo olakšati postizanje dogovora o međusobno zadovoljavajućim i održivim budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine i isto tako okončati pregovore o VFO-u.

Ali kako bismo sve to postigli moramo ostati ujedinjeni, dati sve od sebe i pokazati svijetu kako Europska unija doista može biti globalni lider koji promiče mir, demokraciju, solidarnost i sve ostale temeljne vrijednosti koje živimo i koje čine naš kontinent, ali i svijet, boljim mjestom za život. Željela bih završiti s citatom jednog od utemeljitelja EU, Alcida De Gasperija, za koji vjerujem kako predstavlja Uniju u njenom najboljem svjetlu:

‘Budućnost se neće graditi silom niti željom za osvajanjem, već strpljivom primjenom demokratske metode, konstruktivnim duhom dogovora i poštivanjem slobode’.“

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: predsjednica.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close