PolitikaIzdvojeno

Sve manje mladih zainteresirano za vojni rok: Ministarstvo obrane odlučilo povećati plaće

HOĆE LI SE ZBOG TOGA PRIJAVITI?

Dragovoljni rok traje 40 dana, a ročnici će u tom vremenu moći zaraditi 1400 eura.


Tijekom tih 40 dana imaju pravo na osnovno na osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti, smještaj i prehranu, vojnu odoru i sportsku opremu te dopust u trajanju do pet dana iz razloga utvrđenih pravilnikom, prenosi RTL-ov portal Danas.hr.

Mladići i djevojke koji u budućnosti budu odlazili na dragovoljno služenje vojnoga roka trebali bi dobiti 700 eura neto novčane naknade za svaki mjesec izvršenog programa obuke, kako piše u novom prijedlogu Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju Ministarstva obrane koji je u javnom savjetovanju. Trenutno naknada iznosi 398,40 eura, a s prijedlogom se povećava za oko 80 posto, piše Jutarnji list.

Dragovoljni rok traje 40 dana, a ročnici će u tom vremenu moći zaraditi 1400 eura. Tijekom tih 40 dana imaju pravo na osnovno na osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti, smještaj i prehranu, vojnu odoru i sportsku opremu te dopust u trajanju do pet dana iz razloga utvrđenih pravilnikom.

Povećanje naknade pokušaj je da se motivirane ljude privuče u Oružane snage, a većina koji završe temeljnu obuku kasnije mogu potpisati profesionalni ugovor i ostati u vojsci.
Oružane snage i Ministarstvo obrane suočeni su s velikim padom interesa mladih za vojni poziv, s obzirom na to da je od 2008. do kraja 2022. godine dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 10.327 ročnika.

Ministarstvo obrane godišnje želi privući 1000 mladih u vojsku, a prošle je godine vojni rok završilo tek njih 402. Razlozi za zanimanja nelagoda i neizvjesnosti uglavnom su izazvani ratom u Ukrajini.

Do prije nekoliko godina kandidata je bilo dva puta više nego je potrebno, no trend se promijenio 2012. kada je tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović novčanu naknadu s 2660 kuna prvo smanjio na 1500, poslije na 1190 kuna, a ročnicima je ukinuta i besplatna sportska oprema.

Naknada je 2019. podignuta na sadašnjih 3000 kuna, a vojni rok završila su 803 ročnika, no već je u pandemijskoj 2020. godini broj pao na 519, a godinu nakon ipak se popeo na 799, sve do rata u Ukrajini kada je broj ponovo krenuo padati.


 

Komentari

Komentara


Izvor: RTL.hr | Foto: MORH / M. Čobanović

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close