Vijesti

Sve dobrobiti zagrljaja

Zagrljaj je odličan način da pokažete svoje emocije prema partneru, djecu, rodbini ili prijateljima. U čvrstom priljubljivanju gornjeg dijela tijela uz drugu osobu otpuštaju se neki hormoni koji pomažu održati vaše tijelo i duh u najboljoj mogućoj formi. Otkrijte šest razloga zbog kojeg je dobro svaki dan se prepustiti zagrljajima


1. Smanjuje depresiju
Čvrst zagrljaj u trajanju od nekoliko sekundi potiče izlučivanje dopamina i serotonina koje nazivamo još hormonima sreće jer vam trenutno mijenjaju raspoloženje na bolje.

2. Sprečava stres
Kada dotaknete nekog vaš mozak šalje signale nadbubrežnim žlijezdama da odmore i uspore što direktno uzrokuje smanjenje proizvodnje kortizola zbog čega se osjećate manje tjeskobno i zabrinuto.

3. Snižava krvni tlak 
Snažno grljenje također potiče izlučivanje oksitocina. Prilikom ovog biološkog procesa dolazi i do značajnog pada krvnog tlaka u tijelu što ima pozitivan učinak na srce i cijeli kardiovaskularni sustav.

4. Koktel protiv infekcija
Kombinacija oksitocina, dopamina i serotonina predstavlja snažan koktel hormona koji jačaju imunološki sustav i grade otpornost tijela protiv infekcija. Neki stručnjaci zato tvrde da je zagrljaj podjednako učinkovit kao i šumeća tableta multivitamina.

5. Smanjuje
Oksitocin je prirodnianalgetik koji smanjuje bol u bilo kojem dijelu tijela. Zato se osjećate dobro dok ste priviti uz vašeg partnera.

6. Spona koja (emotivno) povezuje
Najočigledniji razlog za dijeljenje zagrljaja jest emotivno povezivanje s partnerom, djecom ili prijateljima. Zagrljaj je snažna emotivna spona zbog koje ćete se osjećati voljeno i zaštićeno.


 

Izvor: zadovoljna.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close