Novac

Svako šesto hrvatsko kućanstvo nije u stanju platiti režije na vrijeme

Da Hrvatska na ljestvici 28 zemalja članica Europske unije ne stoji najbolje, vidi se iz podataka Eurostata o kućanstvima koja nisu u stanju platiti račune na vrijeme, a prema kojima svako šesto hrvatsko kućanstvo nije u stanju platiti račune za režije na vrijeme.


Boli li i vas glava od računa? Evo tko ima najviše problema s plaćanjem režija

Prema danim podacima, čak 17,5 posto hrvatskih kućanstava u 2018. godini imalo je poteškoća s plaćanjem računa za komunalne usluge poput grijanja, struje, plina i vode dok je na razini Europske unije prosjek 6,6 posto. Od nas su lošije samo Bugarska (30,1 posto) i Grčka (35,6 posto) kod kojih otprilike svako treće kućanstvo kasni s podmirenjem svojih obveza, piše Glas Slavonije.

Iako se Hrvatska nalazi na vrhu ljestvice dužnika i ubraja se u zemlje s najvećim brojem neplatiša, umiruje podatak da se taj postotak smanjuje od 2013. godine i ulaska u Europsku uniju, kada čak 30,4 posto kućanstava nije na vrijeme plaćalo račune. Od tada taj postotak svake godine opada, a za usporedbu, od 2017. do 2018. pao je za gotovo četiri posto, odnosno gotovo za trinaest posto u šest godina. Ako pogledamo podatke za zemlje u susjedstvu, najbolje stoji Italija u kojoj samo 4,5 posto građana muku muči s plaćanjem računa na vrijeme, dok je teže Slovencima, čijih 12,5 posto kućanstava kasni s podmirenjem obveza, slično kao u Mađarskoj gdje taj postotak iznosi 11,1 posto.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić kaže kako su navedeni podatci rezultat niskog dohotka naših građana, ali i komotnih životnih navika. “Ljudi u želji da uživaju viši ekonomski standard prvo namiruju one proizvode i usluge koje moraju odmah platiti, a odlažu sve ono što se može odgoditi. Pri tome im dobro dođe sporiji način utjerivanja dugova, u što ulaze i različiti otpisi i slično. Također, dio građana zaista nije u mogućnosti platiti račune, jer se prvo pobrinu za namirnice, a ima i onih koji ne plaćaju račune jer ne žive u svom stanu ili kući, pa im je svejedno hoće li im isključiti neku od usluga.

Svima su zajednički niski prosječni prihodi i ekonomski standard, a iako je postotak neplatiša pao u posljednjih šest godina, to je zbog aktivacije ovrha, otplate dugovanja, ali i otpisa do 10.000 kuna, uz zadovoljenje određenih uvjeta. Na bolje rezultate za 2018. godinu neupitno je utjecalo i iseljavanje stanovništva koje je našu zemlju pogodilo u posljednjih nekoliko godina”, smatra Jurčić.

Eurostatističari u svojem izvješću navode da se s računima za režije najviše muče kućanstva u kojima se nalaze uzdržavani članovi obitelji poput djece koja su financijski ovisna. Oko 14 posto kućanstava u EU-u koja se sastoje od odraslog člana s uzdržavanom djecom suočilo se s poteškoćama u plaćanju računa nasuprot tri posto kućanstava s istim problemom i dva odrasla člana (u kojemu je bar jedan član u dobi od 65 godina ili više). Među kućanstvima s dva ili tri odrasla člana i uzdržavanom djecom, taj udio iznosio je 11 posto.

Gledajući podatke Eurostata unatrag sedam godina, vidljivo je da je postotak kućanstava na razini Europske unije koji jedva “krpaju kraj s krajem” ipak padao. Naime, 2013. godine više od 10 posto kućanstava u EU-u nije plaćao račune na vrijeme, a na kraju 2018. taj je udio pao na nešto više od šest posto. Također, u tom se razdoblju Grčka uvjerljivo nametala kao zemlja u kojoj građani najviše imaju poteškoća s računima za režije, te je svih godina na više od 30 posto, pa čak i 40 posto, primjerice 2015. i 2016. godine. Najmanje probleme s računima, pak, imaju stanovnici Nizozemske, Luksemburga i Češke.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close