Lifestyle

Suludi izumi koji su izumiteljima donijeli bogatstvo

Izumi poput Snuggieja, dekice koja se odjene poput naopakog ogrtača, ili pak kamena koji je jedan tip reklamirao kao da vam uvaljuje pravog preslatkog kućnog ljubimca, pokazuju kako ne moraju svi izumi na svijetu biti korisni da bi bili uspješni.


Ako imate dobru ideju, nemojte je nikome reći, idite u patentni ured i zaštite je, tko zna, možda se jednog dana pojavi korporacija koja će vam platiti da proizvodi ono što je vama palo napamet.

A možda biste i sami mogli probati na zanimljiv način tržištu ponuditi svoj izum i zaraditi milijune, kao što su to učinili inventori ovih zanimljivih, ali ne pretjerano korisnih izuma.

1. Silly Putty

Inžinjer General Electrica, James Wright 1943. godine radio je na razvoju sintetičke gume koja bi zamijenila nedostatak postojećih gumenih materijala tijekom Drugog svjetskog rata. Njegov eksperiment rezultirao je masom koja je bila elastična i mogla se oblikovati na više načina, ali nije mogao pronaći praktičnu primjenu za materijal koji je izumio.
Jedan vlasnik trgovine igračaka otkrio je taj Jamesov izum i pronašao potencijal u njemu. To sve rezultiralo je Silly Puttyjem koji je postao svjetski hit do kraja 1950-ih godina.

2. ThighMaster

ThighMaster je sprava za vježbanje bedara koja je trebala pomoći ljudima da izgube kilograme vježbajući. Napravljena je od savijenih cijevi koje pružaju otpor kad ih stišćete bedrima. Izumio ga je Josh Reynolds tijekom 1990-ih, a prodao ga je zahvaljujući dobro odrađenom marketingu.
Naime, proizvod je reklamirala tada mega popularna Suzanne Somers iz TV serije Puna kuća. Iako je ova sprava bila OK za bildanje prepona, nije baš bila korisna za gubljenje kilograma.

3. Pocket Fisherman
Pocket fisherman ili džepna ribolovka jedan je od najprodavanijih izuma 1970-ih godina koji se proslavio zahvaljujući Tv prodaji. Riječ je o štapu za ribolov koji je toliko malen da stane u džep. Izumio ga je Ron Popeil, a zahvaljujući popularnosti njegovog izuma, svoju tvrtku je 2005. godine prodao za 55 milijuna dolara.

4. Flowbee

https://youtu.be/V3G1cwqYkO4

Riječ je o izumu koji kombinira šišač za kosu i usisavač koji je trebao istovremeno šišati i kupiti kosu kako ne bi bilo neželjenih dlaka posvuda. Izmislio ga je Rick E. Hunts te plasirao na tržište 1992. godine, a do 2000. godine prodano je preko dva milijuna primjeraka ovog uređaja.

5. Snuggie
Snuggie je prekrivač s rukavima, a na tržištu se našao 2009. godine. Svoju popularnost duguje fenomenu pop kulture, točnije komičarima i internet trolovima koji su ga ismijavali do besvijesti. Tako je cijeli svijet saznao za Snuggie, a on je samo u jednoj godini prodan u milijunima primjeraka.

6. Kamen ljubimac
Garyju Dahlu koji je obično kamenje u kartonskoj ambalaži odlučio oglašavati kao da reklamira prodaju pravih, živih kućnih ljubimaca. Iz nekog razloga Pet rock je u periodu od šest mjeseci doživio veliku popularnost te se prodao u 1.5 milijuna primjeraka, a Garyja učinio milijunašem.


Tekst: telegram hr

Slika: wikimedia commons


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close