Scena

U subotu otkrivanje spomenika trojici znamenitih Ličana

Spomenik u parku pored Pučkog otvorenog učilišta i preko puta zgrade županije konačno će u subotu ugledati svjetlo dana. Bit će to spomenik čak trojici znamenitih sinova Like, dvama Starčevićima i jednom Kurelcu, piše lika-express.hr


Naime u suradnji Udruge Ličana Vile Velebita i dvaju majstora kiparstva, voditelja projekta Ante Pađena i dobro nam znanog Petra Dolića na tom mjestu spomen obilježje imati će Šime i Ante Starčević i Fran Kurelac.

Najstariji od ove trojice, Šime Starčević rođen je 18.travnja 1784.u Klancu. Ovaj svećenik, bogoslov,gramatičar i pravopisac smatra se prethodnikom hrvatskih preporoditelja. Stric je Oca domovine Ante Starčevića koji će također imati svoje mjesto na spomeniku u Gospiću.

Fran Kurelac rođen je 14.siječnja 1811.u Bruvnu. Proučavao je hrvatski jezik i književnost, konstantno je proučavao jezik, običaje i život gradišćanskih Hrvata, osnivač je riječke Filološke škole i iznimni poznavatelj slavenskih jezika.

Više na lika-express.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close