Stvoren novi supertvrdi materijal u laboratoriju

LIKACLUB

Materijal je četiri puta tvrđi od čistog titana i pogodan je za izradu dugotrajnih medicinskih implantata, mogao bi se primjenjivati i u industriji bušenja nafte i plina.


Znanstvenici su u laboratoriju stvorili supertvrdi metal, spoj titana i zlata, piše u petak BBC. Ta je legura najtvrđa poznata metalna supstanca kompatibilna s ljudskim tkivom, kažu američki fizičari.

Materijal je četiri puta tvrđi od čistog titana i pogodan je za izradu dugotrajnih medicinskih implantata, ističu oni. Postojeći umjetni kukovi i koljena moraju se zbog istrošenosti mijenjati nakon deset godina. Pojedinosti o novom metalu objavljene su u časopisu Science Advances.

Profesorica Emilia Morosan sa sveučilišta Rice u Houstonu kaže da su do otkrića došli radeći na magnetima od titana i zlata.

Novi materijal morali su pretvoriti u prah da bi provjerili njegovu čistoću, ali je beta-Ti3Au, kako se on stručno zove, bio toliko tvrd da se nije mogao smrviti.

Materijal je “pokazivao veću čvrstoću od svih poznatih legura titana i zlata, ali i od svih drugih sintetiziranih legura”, rekla je Morosan.

Pročitajte više na 24sata.hr


Foto: popsci

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u