Znanost

Stvoren materijal koji bi mogao donijeti revoluciju u svijet tehnologije

Znanstvenici s Harvarda tvrde da su uspjeli stvoriti materijal koji nikad dosad nije postojao na Zemlji. ‘Moderni alkemičari’ su najlakši element, vodik, uspjeli izložiti tolikom pritisku da se pretvorio u metal. Ovaj materijal teoretski bi se mogao koristiti kao iznimno učinkoviti supervodič na sobnoj temperaturi, piše Reuters.


Fizičari Hillard Bell Huntington i Eugene Wigner još su 1935. teoretizirali o izlaganju vodika ekstremnom tlaku i pretvaranju u metal, a na tome je radilo nekoliko timova. Na Harvardu su napravili sićušnu količinu materijala koji je trenutno vjerojatno najrjeđi i najvredniji na svijetu.

Uspije li se ova tehnologija usavršiti kako bi se materijal proizvodio u velikim količinama, on bi mogao donijeti revoluciju u svijet tehnologije. Omogućila bi se izrada ekstremno brzih računala, vozila bi postala puno učinkovitija, a dramatično bi se poboljšao rad svega što ima veze s električnom energijom. Uz to, omogućio bi nam i istraživanje svemira kao nikad prije.

Maleni uzorak vodika izložili su pritisku od 32,5 milijuna kilograma na 6,5 kvadratnih centimetara, što je veći pritisak nego u središtu Zemlje. Ovakvu silu uspjeli su stvoriti koristeći sintetičke dijamante postavljene jedan nasuprot drugom u uređaju koji se naziva ‘dijamantna tlačna ćelija’. Kako bi spriječili pucanje dijamanata, Isaac Silvera i Ranga Dias s Harvarda su razvili poseban proces.

No, sada treba vidjeti je li ovaj metal stabilan na normalnim tlakovima i temperaturama, što bi ga moglo učiniti iznimno korisnim kao supervodič. Trenutno se taj sićušni uzorak može vidjeti samo kroz te dijamante gdje je zarobljen već tjednima. U sljedećim tjednima znanstvenici planiraju smanjiti pritisak u nadi da će biti točne teorije da bi ovaj metalni vodik trebao ostati stabilan, piše Independent.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: Handout

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close