Tech

Studenti koji imaju laptope moraju plaćati RTV pristojbu?

HRT svoj proračun puni pozivajući se na članak 34. Zakona o RTV pristojbi po kojem su pristojbu dužni plaćati svi koji imaju bilo kakav uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa. Tako su se na njihovoj meti našli i brojni studenti koji žive odvojeno od roditelja u podstanarstvu.


Neki od zagrebačkih studenata posljednjih su se dana suočili sa zahtjevima HRT-a za plaćanje RTV pristojbe iako nemaju TV ni radio već samo laptope. Pritom im je zaprijećeno kaznama ako pristojbe ne plate, piše Slobodna Dalmacija navodeći kako studenti strahuju da će se na njih sad početi vršiti pritisak i u studentskim domovima.

Iskustvo s traženjem HRT-a da se plati pristojba zbog laptopa prošli su već zimus i neki osječki studenti. Obrazlažući im svoje traženje HRT se pozvao na članak 34. zakona o RTV pristojbi, prema kojemu je obveznik pretplate svatko tko ima radijski i/ili televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa, a u njih spadaju i laptopi, tableti, pametni telefoni…

Upravo na to upozorava i Regionalna organizacija zaštite potrošača.

“Čim je potrošač vlasnik stana, poslovnog prostora ili ima auto, podrazumijeva se da ima neki uređaj kojim može primati radio ili TV signal. U praksi danas se i s osrednjim mobitelom može primati radio, pa i TV signal i posjednik takvog uređaja mora plaćati HRT pristojbu”, napominju u ROZP-u.

Pročitajte više na net.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close