Lifestyle

STUDENTI: “Idemo van na studij jer želimo posao i bolji život”

Za 6 mjeseci većina od oko 40.000 maturanta naći će se pred važnom odlukom. Morati će, ako to već nisu učinili, odlučiti koji fakultet upisati i gdje studirati.

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravati će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

Za šest mjeseci većina od oko 40.000 hrvatskih maturanta naći će se pred važnom životnom odlukom. Morat će, ako to već nisu učinili, odlučiti koji fakultet upisati i gdje studirati u Hrvatskoj ili inozemstvu. Zbog toga je proteklog vikenda više tisuća maturanata posjetilo Smotru sveučilišta u Zagrebu. Dobili su informacije o studijskim programima, upisnim uvjetima i uvjetima smještaja tijekom studiranja u Zagrebu. Mogli su pohađati i radionice o prilagodbi brucoša studiju, uspješnom pripremanju ispita te upravljanju karijerom. Na smotri su sudjelovala i sveučilišta iz inozemstva za koja su budući brucoši također pokazali interes. Prema podacima Agencije za mobilnost i programe, studenti iz EU, tj. Hrvatske, najradije odlaze u Ameriku, a od europskih zemalja u Italiju, Austriju i Njemačku. Program razmjene studenata ERASMUS, prema podacima koje je objavila europska povjerenica za obrazovanje Andrula Vasiliu, “kriv” je za više od milijun beba koje su nekadašnji sudionici ovog programa donijeli na svijet jer su na razmjeni, uz obrazovanje, upoznali i životne partnere. Studiju u inozemstvu nadaju se Martina, Roberta i Željka, gimnazijalke iz Rovinja, koje su došle na smotru u Zagrebu.

Strah od nezaposlenosti

– Voljela bih cijeli studij provesti u inozemstvu jer me je strah nezaposlenosti.Mislim da bih tako dobila bolju naobrazbu i priliku za posao – rekla nam je Martina.

S njom se složila i Zagrepčanka Iva iz Ženske katoličke gimnazije koju nagodinu također čeka upis na studij.

– Želim upisati neko tehničko sveučilište jer me zanima informatika, a cijene privatnih fakulteta ovdje su iste kao i cijene školarina vani. Već sam se počela raspitivati za stipendije – rekla nam je.

Kvalitetnija praksa

– Nisam razmišljao da idem odmah prve godine jer je to prevelika prilagodba, ali volio bi otići makar na razmjenu jer mislim da je vani kvalitetnija praksa – rekao nam je maturant gimnazije u Ivancu.

S njim se složio i njegov kolega koji je iz Zagorja. Dečke je, kao i većinu maturanata, zanimalo područje prirodnih znanosti. Kažu kako bi radije upisali neki tehnički fakultet jer misle da će tako prije dobiti posao.

– Mislimo da ćemo s nekim konkretnim zanimanjem dobiti bolji posao, a voljeli bismo jednog dana, osim studija, pokušati i naći posao u inozemstvu – zaključili su.

Zanimanje za strana sveučilišta

Zato su se najviše zadržali kod štanda jednog njemačkog sveučilišta koje je jedno od samo tri strana predstavljenih na smotri.

Hrvatskih studenata imamo najmanje, ali tome je razlog što svi idu na jedna te ista sveučilišta u inozemstvu – rekao je Nikola Lučić, predstavnik njemačkogsveučilišta Jacobs. Iako su svi maturanti s kojima smo razgovarali izrazili želju da barem dio studija provedu u inozemstvu, predstavnik jednog od stranih fakulteta tvrdi da na njegov štand nema navale.

– Podjednako stojimo kao i hrvatska sveučilišta. Hrvatski studenti u Mariboru imaju iste uvjete besplatnog studiranja kao i u Hrvatskoj, no studij se izvodi na slovenskom jeziku, a to nekima može predstavljati zapreku – kaže prof. Sebastian Frumen sa Sveučilišta u Mariboru.

Tekst: 24sata.hr


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close