ZnanostVijesti

Stručnjaci zabrinuti zbog sve većeg “dolaska” drugih vrsta u Jadran

Morski pas kraj Makarske obični je modrulj koji živi u Jadranu sa još 28 vrsta morskih pasa, no stručnjaci više strahuju od drugih organizama koji nam svakodnevno dolaze iz sredozemlja ili iz Indije, piše 24sata.


Kod morskog psa kojeg su u subotu vidjeli u Makarskoj vrlo dobro se može vidjeti da je leđna peraja prilično udaljena od prsnih peraja i to je osnovna karakteristika da se radi o modrulju. Nadalje, kad gledate odozgo ne gledate leđnu peraju nego dužinu prsnih peraja i udaljenost prsnih peraja od vrha njuške i ta dužina također ukazuje da se radi o modrulju, objasnio je prof. dr. sc. Alen Soldo sa Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Dodaje i kako od svih 28 vrsta morskih pasa u Jadranu je samo potencijalno opasna velika bijela psina, no zadnji put je napala slovenskog ronioca 2008. godine.

Od tada nije bilo prijavljenih incidenata, iako je vjerojatno da psina svakodnevno zalazi u Jadran jer su njezina osnovna hrana tune. S obzirom na činjenicu da je lovostaj na tune 11 mjeseci u godini, logično je i da se velika bijela psina povremeno pojavljuje, istaknuo je prof. Soldo.

Iako se od ostalih morskih vrsta povremeno u Hrvatskoj vide i one kojima ovdje nije stanište, prof. Soldo ističe da je to normalno. Tako su kupači lani zamijetili morskog puža koji je vjerojatno stigao iz Indije, godinu prije japanska otrovna riba fugu došla je do Tribunja, a 2016. godine kupači su pronašli ribu kostoroga kraj Korčule. Iste godine kupačici na Pagu se u oko zabila riba iglica.

Više na 24sata.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close