VijestiGrad ZagrebZdravlje

Stručnjaci složni: Nužno je provoditi programe kojima će se osigurati rano prepoznavanje mentalnih poremećaja i ranu intervencija kod rizične djece

Ovogodišnji Stručni simpozij „Promicanje mentalnog zdravlja: Pogled u sebe“ koji se održao od 8. do 10. prosinca 2017. godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u prostorima Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, okupio je brojne stručnjake (nastavnike, stručne suradnike u školama, liječnike školske medicine kao i stručnjake iz područja psihologije, psihijatrije i bliskih područja) koji su još jednom ukazali na važnost i nužnost uvođenja programa ranog prepoznavanja mentalnih poremećaja i rane intervencije kod rizične djece.


Stručni simpozij jedan je od ishoda javnozdravstveno-edukativnog projekta „Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe“ koji od 2016. godine provode Dom zdravlja Zagreb-Zapad / Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatske – CroMSIC uz potporu Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba s ciljem podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima, destigmatizacije i poticanje brige za vlastito mentalno zdravlje. Iako je simpozij tematikom bio posvećen mladima, kako srednjoškolcima, tako i studentima, poseban dio predavanja bio je usmjeren prema nastavnicima, stručnim suradnicima zdravstvenih i odgojnih ustanova, koji uz roditelje, prvi  mogu prepoznati i spriječiti nepoželjan ishod psihofizičkog razvoja kod djece i mladih.

Poseban naglasak tijekom trodnevnog trajanja simpozija bio je stavljen na poteškoće s kojima se svakodnevno nose osobe koje rade s mladima kao i na važnost međuljudskih odnosa te izgradnje podržavajuće okoline koja igra neupitnu ulogu u mentalnom zdravlju. Slijedom navedenog, vodeći su psiholozi i psihijatri svojim predavanjima te interaktivnim radionicama održanima u subotu, 9. prosinca i u nedjelju, 10. prosinca svim prisutnima dodatno približili pitanja ljubavi, seksualnosti i partnerskih odnosa istovremeno naglašavajući koliko je važno voljeti samog sebe i izgraditi odnos prema sebi, čime, u konačnici, izravno brinemo za vlastito mentalno zdravlje. U sklopu simpozija održan je i okrugli stol pod nazivom „Seksualni tabui oko nas“ kojim je pokrenut razgovor o pitanjima seksualnih tabua, razloga zbog kojih se isti javljaju, njihovoj ovisnosti o društvenom i kulturološkom kontekstu, devijacijama u seksualnom ponašanju i što one predstavljaju za pojedinca kao i o nedostatku edukacije vezane uz seksualnost i posljedicama navedenog nedostatka.

Veliki interes i odaziv sudionika simpozija potvrdio je neupitnu važnost provođenja projekata kojima se dodatno potiče svijest o važnosti mentalnog zdravlja među mladima te još jednom potvrdio da Grad Zagreb prepoznaje potrebe djece i mladih, a njihove interese stavlja na prvo mjesto. Ovom je prigodom, otvorivši simpozij, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, doc.dr.sc. Olivera Majić izrazila zadovoljstvo kontinuiranim održavanjem simpozija „Slušam te“ kao i provedbom projekta „Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe“ ističući da je Grad Zagreb prvi u Republici Hrvatskoj koji provodi projekte zaštite mentalnog zdravlja mladih.

Svim prisutnima prigodnim se riječima obratio posebni savjetnik za zdravstvo i sport, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, doc.dr.sc. Tomislav Madžar, a o razlozima i neizbježnosti provođenja projekata poput ovog pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo doc.dr.sc. Vjekoslav Jeleč naglasio je sljedeće:

Mentalno zdravlje mladih i poremećaji mentalnog zdravlja rastući su problem cjelokupnog društva, a da je tome zaista tako svjedoče i poražavajuće brojke prema kojima je suicid 2. uzrok smrtnosti adolescenata u svijetu. Slijedom navedenog, skrb o mentalnom zdravlju mladih jedan je od prioriteta u radu i djelovanju Gradskog ureda za zdravstvo u predstojećem razdoblju“.

Podršku projektu pružio je i prof.dr.sc. Veljko Đorđević koji je istaknuo važnost multidisciplinarnog pristupa uz naglasak kako bi ishod simpozija trebao potaknuti donošenje zajedničke Deklaracije o skrbi za mentalno zdravlje od strane svih relevantnih dionika na nacionalnoj razini.

Predstavnici Grada Zagreba predstavili su i primjere dobre prakse kao i multidisciplinarnog pristupa u zaštiti mentalnog zdravlja mladih u zajednici kao i besplatne (bez uputnice) usluge za mlade koje pružaju stručnjaci u Centru za zdravlje mladih Grada Zagreba i Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Zagreb-Zapad. Kako bi se dodatno potaknula svijest o važnosti mentalnog zdravlja među mladima, ali i o tome koliko slušamo jedni druge, na koji način komuniciramo te znamo li prepoznati trenutak kada komunikacija postane loša, pokrenuta je i kampanja na društvenim mrežama kroz koju je prikazana raznolikost poimanja ljubavi, ali i važnost ulaganja napora u bolju komunikaciju i slušanja druge strane, odnosno važnosti da „čujemo jedni druge“.

Zaključak Simpozija je da su mentalno zdravlje i poremećaji mentalnog zdravlja kod mladih osoba rastući problem cjelokupnog društva. Stručnjaci ističu važnost sustavne edukacije i stručnjaka u sustavu odgoja i obrazovanja iz područja mentalnog zdravlja. Sustavna edukacija je potrebna kako bi djecu i mlade pripremili za život u svijetu u kojem živimo u svim njegovim segmentima. Kontinuiranim interdisciplinarnim radom i edukacijsko-prevencijskim programima koji podrazumijevaju usvajanje novih znanja, stavova i osviještenosti cijelog društva i javnog mijenja, stručnjaci ističu važnost razvoja vještina i osnaživanje mladih, razvoj dobre komunikacije, iskrenosti i povjerenja koje će dovesti do međusobnog poštovanja, ravnopravnosti, podrške i odgovornosti i sprječavanja nasilja međi mladima.

Stoga, MORA postojati dugoročni, integrirani, multidimenzionalni pristup i program prevencije nasilja među djecom i mladima, program ranog prepoznavanja mentalnih poremećaja djece i mladih kao i programi za ranu stručnu intervenciju kod rizične djece. Takav pristup imat će ključnu ulogu u unapređenju i očuvanju mentalnog zdravlja, ranoj prevenciji i sprječavanju negativnog ishoda kod smetnji u psihofizičkom razvoju djece i mladih. Prevencijom i ranom intervencijom smanjit će se stopa suicida kod djece i adolescenata.

Posebno je važan konsenzus stručnjaka pri definiranju programa probira i protokola  upućivanja rizične djece u daljnji tretman, odabir upitnika za procjenu poremećaja mentalnog zdravlja i povezivanje stručnjaka na svim razinama sustava. Uz podršku svih relevantnih institucija koji brinu za djecu i mlade, uz pomoć, podršku i edukaciju obitelji, prijatelja i stručnjaka koji rade u programima mentalnog zdravlja mladih, možemo očekivati da će naša djeca i mladi imati ispunjen i produktivan život, istaknula je u okviru zaključaka Simpozija Mirela Šentija Knežević univ.spec, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Cilj obrazovnog i javno – zdravstvenog sustava je pripremiti djecu za život i stvoriti okolinu u kojoj mogu rasti u punom zdravlju i razvijati vlastite potencijale.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close