VijestiLifestyle

Stručnjaci objašnjavaju zašto su šanse za zarazu na otvorenome izuzetno male

NA MJERE NE SMIJEMO ZABORAVITI

Govori se da s dolaskom toplijeg vremena utjecaj virusa slabi, ali konkretna razlika u djelovanju virusa po hladnijem i toplijem vremenu nije razjašnjena


Najnovije istraživanje pokazalo je da su šanse da se koronavirusom zarazite na svježem zraku zapravo vrlo male.

Ne treba zaboraviti mjere

Kako piše DW, glavni krivci za prenošenje virusa, čestice aerosola, prema nalazima znanstvenika najintenzivnije djeluju u zatvorenom prostoru. Jedan od glavnih razloga je, kako kaže šef Instituta za javno zdravlje pri Sveučilišnoj klinici u Bonnu Nico Mutters, strujanje vjetra koje vrlo brzo razrjeđuje koncentraciju aerosola.

Ipak, ni u vanjskom prostoru ne smiju se zaboraviti mjere prevencije jer nije problem samo u aerosolu.

Ako ne držite taj razmak, gledate se licem u lice i glasno pričate, pjevate, vičete, pljujete – onda se, umjesto aerosolima, možete zaraziti kapljično”, napomenuo je virusolog Aleksander Kekule.

Studije potvrđuju da je opasnost od zaraze vani ekstremno niska. Jedno istraživanje iz Kine je proučilo 7.324 slučaja zaraze – samo u jednom slučaju na otvorenom.

Kelule je naglasio da isto vrijedi i za nove sojeve jer oni, iako su zarazniji, “ne lete dalje”. Ne treba se bojati ni vjetra jer on ne može raznositi aerosol, potvrdile su to neke studije.

Često se najavljuje da s dolaskom toplijeg vremena utjecaj virusa slabi, ali konkretna razlika u djelovanju virusa po hladnijem i toplijem vremenu nije do kraja razjašnjena.

Američki istraživači su pratili razvoj infekcije u toplim, hladnim, suhim i vlažnim predjelima Kine – i nisu našli nikakve razlike. Jedna austrijska studija je ustanovila da ultraljubičasto zračenje Sunca ubija virus recimo na površinama, ali da to malo utječe na prijenos zaraze s čovjeka na čovjeka.

Kada je riječ o vježbanju na otvorenome, stručnjaci su ustvrdili da baš i nema velikog rizika od, primjerice, skupnog džogiranja, a neki znanstvenici smatraju da se ne treba bojati ni klasičnih ekipnih sportova poput nogometa. Problem je, kažu znanstvenici, u korištenju zajedničkih prostorija poput wc-a ili svlačionica.

Ako ste do sada bili uporni u nošenju maske prilikom šetnje u parku ili u vožnji biciklom, to više ne morate raditi. Maska na otvorenom ima smisla samo ako se ne može držati razmak, primjerice u većim gužvama, kada stojimo u redu ili na koncertima.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close