Za strance: Stvari koje biste trebali znati ako želite živjeti u Hrvatskoj

Jozefina Šarić

Spora birokracija, velika sigurnost i niske plaće – to su neke od stvari koje na umu moraju imati oni koji se odluče doseliti u Hrvatsku prema Croatia Weeku, portalu o Hrvatskoj na engleskom jeziku, prenosi Večernji


Iako život na hrvatskim jadranskim plažama i pitoresknim selima u unutrašnjosti možda izgleda privlačno, preseljenje u Hrvatsku nije jednostavno, ističe autorica Alexandra Schmidt, Amerikanka koja je u Hrvatskoj živjela više od tri godine. Štoviše, kaže, ovo je možda jedno od najtežih mjesta u Europi za doseljenike, ali to ne znači da se ne isplati – a ovo su stvari koje treba znati:

1. Birokracija će vas usporiti

Autorica ističe kako je Hrvatska “mlađa od 30 godina” pa postoje teškoće u sustavu, ali nema razloga za očajanje. Iako Hrvatska ima puno pravila, manje od pola njih se doista provodi, a često ih se potpuno ignorira. – Ponekad mi se čini da nitko zapravo ne zna pravila – kaže Schmidt.

2. Sigurno mjesto za podizanje obitelji

Hrvatska je možda jedno od posljednjih doista sigurnih mjesta na Hrvatskoj i rijetko se događaju ubojstva, otmice i drugi zločini, zbog čega je to sjajno mjesto za podizanje obitelji.

3. Vjerojatno nećete pronaći posao ni plaću iz snova

Autorica ističe kako je došla u Hrvatsku nakon faksa i uskoro otkrila da njezine karijerne aspiracije ne uklapaju u ovdašnju gospodarsku situaciju.  – Iako su životni troškovi puno niži, prosječna plaća je oko 6000 kuna. Tako da ovdje nećete naći ni plaću iz snova – piše Schmidt.

4. Šanse za vlastite inicijative

Schmidt piše kako doseljenici imaju šanse ako pokrenu vlastiti posao ili ulažu u nekretnine.

5. Veze

Ako ste dovoljno sretni da poznajete prave ljude, to je bitnije nego vlastita sposobnost ili trud, kaže autorica, zbog čega su na visokim pozicijama ponekad najnekompetentniji ljudi i zbog čega se, dodaje, mnogi učlanjuju u stranke. Iako to može prijeći u nepotizam, to pokazuje drugu važnu točku – važnost socijalnog kapitala za Hrvate.

Pročitajte više na Večernji

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor: Večernji | Foto: unsplash

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u