Grad ZagrebZdravlje

Stožer uveo nove mjere u Zagrebu, Splitu i Osijeku

DANAS 18 NOVOZARAŽENIH

Hrvatska u zadnja 24 sata bilježi 18 novih koronavirusom zaraženih osoba, jednu manje nego jučer, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.


Iako brojke oboljelih posljednjih dana opet rastu, kako je poručeno s konferencije za medije, društveni i gospodarski život moraju ići dalje, ali zdravlje je najbitnije.

Stoga su vraćene strože mjere kada je riječ o posjetima u bolnicama i domovima. Konkretno, zabranjuju se posjeti u Zagrebačkoj županiji, Osijeku i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Također, uvodi se testiranje zdravstvenih radnica i radnika koji se vraćaju iz zemalja u kojima je lošija zdravstvena situacija.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš detaljnije je pojasnila mjere: ”U smještaju socijalne skrbi se nalazi najranjiviji dio populacije. Mjere koje bismo uveli su selektivne i odnose se samo na županije s većim brojem novih slučajeva: Splitsko-dalmatinsku, Osječko-baranjsku i Grad Zagreb. Zabranjuju se posjeti korisnicima i izlasci korisnika izvan domova. Detaljne upute će biti iskomunicirane s lokalnim stožerima, oni su nadležni za implementaciju tih mjera i pravodobno reagiranje”.

”U ustanovama se nalaže obvezno nošenje maske za sve zdravstvene djelatnike i djelatnice. Selektivno, u županijama s većim brojem slučajeva ukidaju se posjeti bolesnicima u KBC-u Osijek, KBC-u Split i bolnicama u Zagrebu. Uvodi se testiranje onih zdravstvenih radnika i radnica koji se vraćaju iz zemalja gdje je lošija epidemiološka situacija, a preporuča im se da ne odlaze u zemlje gdje je loša epidemiološka situacija osim u slučaju prijeke potrebe. Esencijalno je da lokalni stožeri prate situaciju na svom terenu, da epidemiolozi prate situaciju, izrađuju analize. Mora se reagirati selektivno, nekad će u nekoj županiji neke mjere biti na snazi, a negdje neće”, poručila je Bubaš.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close