ZdravljeIzdvojeno

Stožer objavio nove mjere: Zabrana kretanja, okupljanje samo za dva kućanstva

DO 8. SIJEČNJA

Danas je u Hrvatskoj 3272 nova slučaja od 10849 testiranih. Preminuo je 68 osoba. Broj aktivnih slučajeva je 21297. Dnevni postotak pozitivnih je 30,6 posto. U bolnicu je od jučer primljeno 650 ososba, a 294 osobe su na respiratoru.


Među preminulima je i ženska osoba 1993. godište koja je preminula u KB Merkur u Zagrebu.

Incidencija je u tjedan dana 579,1, najvišu ima Međimurska, slijedi Zagrebačka. Najnižu ima Dubrovačko-neretvanska pa Istarska.

Ministar Beroš dodatno je pojasnio pitanje onih koji su preboljeli covid. Oni koji su preboljeli virus, prema znanstvenim spoznajama, vrlo vjerojatno se zbog imuniteta u narednom periodu neće razboljeti. Međutim zbog prisutnosti virusa oni mogu prenijeti virus drugima.

”Naša epidemiološka situacija je takva da popuštanja u ovim zemljama ne može i neće biti. Cijepljenje je dobra vijest, ali to je proces koji će vjerojatno protegnuti kroz cijelu godinu. Ako budemo učinkoviti, moći ćemo odahnuti do prve polovice polovice iduće godine. U narednih šest mjeseci”, rekao je Božinović.

Donose se dvije odluke, jedno je produljenje mjera uz neke izmjene. Može se okupiti 10 osoba i to iz dva različita kućanstva.

Na Banjak i Božić će se mise održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, s jednim vjernikom na 7 kvadrata crkve umjesto 25 osoba bez obzira na veličinu crkve.

Uvodi se i zabrana napuštanja županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište.

“Zabrana se ne odnosi na osoblje koje je nužno za održavanje prometa i oprskrbu, na dnevne migracije zaposlenih u službama bitne zdravstvene zaštite, održavanje komunalnih djelatnosti, vodoopskrbe, zaštitarske službe, novinari, pacijenti koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanje na posao i s posla ako se posao ne može obavljati kod kuće te diplomatsko osoblje”, kazao je Božinović.

Prilikom ulaska i izlaska iz županije mora se pridržavati mjera fizičkog distanciranja, ne zadržavati se nepotrebno na javim prostorima, imati uz sebe ispravu kojoj se može dokazati pripadnost kategoriji osoba kojima je međužupanijsko kretanje dozvoljeno.

Propusnice izdaju županijski stožeri. Zabrana kretanja ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Ove mjere trajat će do 8. siječnja 2020. godine.

Ovo nije uvođenje propusnica, ovo je zabrana kretanja. Propusnice se izdaju samo u iznimnim slučajevima, kad je to neophodno. Poruka je da se svi suzdrže putovanja, posjeta i kontakata za blagdane kako bi se moglo poželjeti dobre želje za neke sljedeće blagdane. Intencija je da se ne proudužuje ograničenje kretanja nakon 8. siječnja”, izjavio je Božinović.

Želja je objasnio je Božinović da se smanji radna aktivnost. No postoje iznimke, zato i postoji mogućnost propusnica za iznimne slučajeve.

Radi se o dva tjedna za koje apeliramo na sve da se suzdrže i putovanja i okupljanja i druženja“, rekao je Božinović.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close