Stolnim tenisom protiv ozbiljnih bolesti

LIKACLUB

U izbjegličkom centru nedaleko od Kopenhagena bio je jedan stol za stolni tenis koji će obilježiti život Zorana Lekovića, dječaka iz Goražda. Danas odrastao muškarac stvara svoj život u Danskoj čija ga javnost zna upravo po stolnom tenisu zbog kojeg je kao dijete tih ratnih godina u stranoj mu zemlji – plakao.


Dobrobiti sporta

– Bio je taj jedan stol i valjda 500 ljudi koji su htjeli malo se opustiti, zaigrati i zaboraviti brige. Mama mi kaže kako sam valjda svaku noć zaspao plačući jer ne bih došao na red za igru. Jako sam zavolio taj sport, jedan momak pokazao mi je trikove, a poslije sam i igrao u jednom klubu te postao pomoćni trener iako nisam znao jezik – opisuje danas 33-godišnjak kojem je stolni tenis više puta preokrenuo život.

Razgovaramo s njim, naime, jer je strastveni zagovornik ovog sporta nakon spoznaja i znanstvenih potvrda o dobrobitima stolnog tenisa u nizu dijagnoza. “Ping-pong s mozgom” naziv je kampanje koja je počela u Americi i koju podupiru i zvijezde s hollywoodske A liste koje predvodi glumica Susan Sarandon svojim donacijama.

Naime, znanstvenici tvrde da igranje stolnog tenisa može pomoći u zaustavljanju razvoja Alzheimerove bolesti, oporavku od moždanog udara, depresije… ali i u ranoj dijagnostici autizma i ADHD-a (poremećaja hiperaktivnosti).

Pročitajte više na vecernji.hr


Foto: familygoodthings

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u