KontinentalniIzdvojeno

STOLJETNA OZALJSKA LJEPOTICA HE Munjara -najstarija hidroelektrana u kontinentalnoj Hrvatskoj

Da industrijska arhitektura ne mora biti dosadna i ružna najbolje dokazuje hidroelektrana “Munjara”, najstarija hidroelektrana u kontinentalnom dijelu Hrvatske.


Smještena na Kupi, ova stoljetna ljepotica službenog naziva “Ozalj I” već punih 113 godina ne prestaje s radom, a izgrađena je i puštena u rad 1908. godine u svrhu napajanja rasvjete grada Karlovca nakon 15 mjeseci izgradnje.

Za razliku od većine industrijske gradnje, “Munjaru grada Karlovca” krase mnogobrojni ukrasi i arkade te bi se na prvi pogled ovu hidroelektranu lako moglo zamijeniti dvorcem ili ljetnikovcem na slapu. Za njezin neoklasicistički izgled, koji nije mijenjan do današnjih dana, zaslužan je veliki austrijski arhitekt Hermann Bollé, dok je sama građevina izgrađena prema nacrtima gradskog građevinskog inženjera Valerijana Riesznera.

Kuriozitet koji je vezan za izgradnju hidroelektrane uključuje ni manje ni više nego Nikolu Teslu, koji se 1892. godine zalagao za gradnju hidroelektrane na Korani ili Kupi, što se na kraju pokazalo kao pravi potez, s obzirom da je Karlovac doživio elektrifikaciju prije glavnog grada Zagreba!

Ovaj je objekt zaštićeno kulturno dobro, ali i značajan faktor u industriji i životu gradova Ozlja i Karlovca.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Ozalj, Croatia #hidroelektranamunjara #ozalj #croatia #munjara #kupa #croatiafullofcolours

Objavu dijeli Arturo Bandini (@a__bandini)

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: TZ Ozalj

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close