Sport

Što znače olimpijski krugovi?

Simbol Olimpijskih igara sastoji se od pet međusobno povezanih krugova različitih boja (slijeva nadesno: plava, žuta, crna, zelena i crvena) na bijeloj pozadini.


Krugovi su se prvi put pojavili nakon Igara u Stockholmu 1912., kada je pokretač modernih OI, Pierre de Coubertin, taj simbol nacrtao na vrhu pisma jednom kolegi. Prva službena upotreba simbola bila je prilikom proslave 20. godišnjice osnivanja Međunarodnog olimpijskog odbora 1914. godine. Iduće je godine postao službeni simbol Olimpijskih igara, ali se prvi put pojavio tek u Antwerpenu 1920. jer su Olimpijske igre 1916. odgođene zbog rata.

Coubertin je u pismu 1931. objasnio značenje krugova. Izabrao je pet obojanih krugova kao simbol pet naseljenih kontinenata svijeta, pritom računajući Ameriku kao jedan kontinent. Nije specificirao koja boja simbolizira koji kontinent. Nadalje, istaknuo je da svaka od država koje su sudjelovale na Olimpijskim igrama na svojoj zastavi ima najmanje jednu od boja koje se nalaze na službenoj olimpijskoj zastavi. Neki tvrde da, kako je simbol nastao tek nakon petih Olimpijskih igara, pet krugova zapravo predstavljaju pet uspješno održanih Igara. Motiv krugova vjerojatno je izabran kao simbol kontinuiteta i cjelovitosti.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: theweek

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close