ZnanostScena

Što zapravo znači SOS?

SOS je opće prihvaćeni signal za pomoć Morseovim kodom. Pojavile su se teorije da je SOS akronim od Save our ship (spasite naš brod) ili Save Our Souls (spasite naše duše). Međutim, SOS ne znači ništa.


Na kopnu je CQ ( – · – · – – · – ) bio uobičajeni signal za uzbunu ili moguću opasnu poruku, upućen svim telegrafskim postajama u mreži. Slova CQ na francuskom se izgovaraju otprilike kao sécu što dolazi od francuske riječi sécurité – sigurnost. Signal CQ prvi je put poslan u Velikoj Britaniji, ali dolazi iz francuskog jer je službeni jezik pošte bio i ostao francuski.

U telegrafskom sustavu nije postojao opći signal za poziv u pomoć, pa je Marconi dodao D prema distress, što u engleskome jeziku znači nevolja. Bio je to jedan od prvih signala za poziv u pomoć prihvaćenih u radiokomunikaciji.

Više na povijest.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close