Zdravlje

Što vam je draže, slano ili slatko?

Zašto netko više voli slana nego slatka jela?


“Kad je riječ o sklonosti  okusima, to je jedan od misterija ljudskog ponašanja”, tvrdi Julie Mennella, biopsihologinja koja proučava znanost okusa. 

U usnoj šupljini imamo više od 10.000 okusnih pupoljaka koji “reagiraju” na četiri glavne skupine okusa: slano, slatko, kiselo i gorko.

Ipak, neki od nas češće će posegnuti za slanim, odnosno slatkim jelima. Ako ste se zapitali zašto je to tako, evo odgovora.

U najvećoj mjeri za to glavni su krivac – geni!

Naš DNK određuje u kojoj ćemo mjeri biti osjetljivi na određenu skupinu okusa, ali za naginjanje slatkom krivac je i naš mozak koji to projicira kao vrstu nagrade, kaže Mennella.

Za kojim ćemo jelom prije posegnuti, ovisi i o tome koju smo vrstu namirnica konzumirali kroz život. Ako ste češće jeli slanije skupine namirnica, onda ćete i nastaviti birati takva jela i dalje, objašnjava Mennella.


Tekst: večernji.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close