Zdravlje

Što sve uzrokuje štucavicu i kako je zaustaviti?

Štucanje je puno kompleksniji refleks nego što se to može činiti na prvi pogled. Iznenadne kontrakcije ili spazmi dijafragme i mišića između rebara uzrokuju brzi i neželjeni udisaj koji završava pucketanjem glasnica, odnosno zvukom štucavice, piše 24sata


Riječ štucanje (stručno singultus) potječe od latinske riječi singult što znači hvatanje zraka tijekom plakanja, a to poprilično dobro opisuje ovu pojavu, piše dr. Robert H. Shmerling za Harvard Health Blog. Štucanje može doći i proći samo, a najčešće nestaje nakon 30-ak štucanja.

No u vrlo rijetkim slučajevima ukazuje na bolesti poput laringitisa, povećanja štitnjače, tumore u vratu, infekcije blizu dijafragme ili hijatalne kile (kada gornji dio želuca prokliže u prsni koš kroz ošit). Štucanje također može potaknuti alkoholizam, otkazivanje bubrega i infekcije (posebno ušne). Rjeđi uzroci su multipla skleroza i aortska aneurizma.

Ovo su najčešći uzroci štucanja:

pun trbuh uslijed prejedanja, previše alkohola ili previše zraka u trbuhu.

nagle promjene temperature, izlazak iz vrućeg na hladno i obrnuto te promjena topline u tijelu.

pušenje cigareta.

uzbuđenje, stres i druge povišene emocije.

Više na 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close