Zdravlje

Što sve uzrokuje neugodan miris stopala

Mnogi misle da je samo znoj uzročnik neugodnog mirisa stopala, ali pravi ‘okidači’ za tu pojavu zapravo se skrivaju iza znoja.1. Hormoni.

Razne hormonalne promjene mijenjaju način proizvodnje znoja i općenito utječu na miris našeg tijela. Zbog toga trudnice, mlađe djevojke s problematičnom kožom i žene u menopauzi često mogu primijetiti da im se mijenja i miris stopala zbog navale ili pak manjka određenih hormona.

2. Stres.

Znoj koji naše tijelo proizvodi u stanju stresa drugačiji je od ‘standardnog’ znoja koji nastaje zbog vrućine. Točnije proizvodi se u drugačijim žlijezdama znojnicama zbog čega je njegov miris puno intenzivniji i neugodniji. Ako je glavni okidač za vaš stres posao, nosite sa sobom rezervni par čarapa kako biste se presvukli kada primijetite da je miris nogu postao ‘prejak’. Nošenje rezervnih čarapa u svim stresnim situacijama olakšat će vam borbu protiv mirisa stopala.

3. Obuća.

Obuću koju nosimo često trebali bismo redovito provjetravati zbog toga što ona upija vlagu i znoj koji stvaraju naše noge pa se miris obuće prenosi na stopala. Stručnjaci preporučaju da cipelama uvijek damo minimalno jedan dan ‘odmora’ nakon nošenja i koristimo druge cipele.

Međutim, mnogi si to ne mogu priuštiti, neki iz financijskih, a drugi iz praktičnih razloga jer moraju stalno nositi istu obuću na poslu. U tom slučaju izrazito je važna pravilna i svakodnevna njega nogu. Obavezno nekoliko puta tjedno napravite piling stopala i uklonite ostatke suhe kože, a po potrebi njegujte stopala losionom ako vam se koža suši. Nosite pamučne čarape što je više moguće i birajte prozračnu obuću.

4. Atletsko stopalo.

To je infekcija s kojom se često susreću osobe koje odlaze u teretanu, a do nje može doći ako ručnike ne peremo redovito. Takvu infekciju liječimo antifungalnim kremama, ali zaboravljamo da će vlaga i toplina koja nastaje prilikom vježbanja pomoći razvoju bakterija koje pokušavamo uništiti. Zato stručnjaci savjetuju da kremom mažemo dno i strane stopala, a za prste i prostor između njih koristimo antifungalni puder.


 

Komentari

Komentara


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close