AutomotoVijesti

Što učiniti kad se na autocesti pojavi vozač koji vozi u suprotnom smjeru?

Matematički gledano, u prosjeku svaki drugi dan netko odluči voziti tamo gdje ga drugi vozači apsolutno nikako ne očekuju te ugroziti živote svih koji su se našli na prometnicama u to vrijeme.


Čak ih ni potencijalno visoke kazne ne obeshrabruju. Naime, člankom 49. Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana za vozača koji se vozilom na autocesti kreće kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru.

Ako se slučajno zateknete na autocesti u takvoj situaciji te uočite vozilo koje se kreće u krivom smjeru, bitno je da ostanete pribrani i koncentrirani te istog časa nazovete policiju na broj telefona 192 ili službu 112.

Oni onda sa svim ostalim nadležnim službama pokreće propisanu Proceduru o postupanju u izvanrednoj situaciji na cesti i načinu označavanja vožnje u suprotnom smjeru u zonama čvorova i odmorišta, kažu iz HAC-a. Nakon dojave djelatnici Hrvatskih autocesta pristupaju hitnoj uspostavi prometne signalizacije.

Na svjetlosno promjenjivoj signalizaciji postavlja se prometni znak opasnosti kojom se vozila svjetlosnom strelicom preusmjeravaju na voznu (desnu) traku jer vozači koji voze u suprotnom smjeru u većini slučajeva voze pretjecajnom (lijevom) trakom. Maksimalna brzina ograničava se na 40 kilometara na sat.

Više na tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close