Zdravlje

Što trebaju jesti osobe koje pate od žgaravice i gastritisa

Ukoliko imate osjećaj kao da vam se u želucu ponekad nalazi vatrena kugla, vrijeme je da razmislite o vašoj prehrani.


Žgaravica je najblaži oblik tegoba sa želucom, dok gastritis, GERB i hijetalna hernija znatno otežavaju svakodnevno funkcioniranje.

Prehrana koja je prilagođena tom stanju ima cilj smanjiti i ako je moguće ukloniti tegobe, te smanjiti refluks i koliko je moguće smanjiti oštećenja sluznice jednjaka.

Gastritis karakterizira jaka bol u trbuhu, mučnina, pa čak i problemi s probavom, stoga je većina ljudi barem jednom u životu iskusila opisane tegobe. Glavni okidač je uglavnom hrana, međutim sve više tegoba se pripisuje upravo neuravnoteženom životnom stilu i prekomjernom stresu.

Osnova prehrane za žgaravicu, gastritis i GERB

Osnova prehrane za žgaravicu i gastritis je dobro prokuhano povrće i voće, nemasno meso i riba, maslinovo ulje, uz razne kompote od voća. Od mliječnih proizvoda preporuka je koristiti jogurt, kefir i acidofil i nemojte zaboraviti na blagotvorno djelovanje pčelinjih proizvoda! Jela je poželjno začiniti začinskim biljem a smanjiti unos soli. Također, savjetuje se smanjenje pušenja i postizanje optimalne tjelesne mase. Jeste li znali da povećana tjelesna masa može također biti jedan od uzroka tegoba sa želucom?

Osnove prehrambenih preporuka za žgaravicu, gastritis i GERB

Ukoliko promatramo hranu kroz razne skupine, puno lakše ćemo dobiti uvid koju hranu bi trebalo konzumirati, a koju izbjegavati. Cilj je da se fokusirate na hranu koju je poželjno konzumirati, a ne isključivo na hranu koja se izbjegava, te pozitivno pristupiti rješavanju problema. Zapamtite, stres je također jedan od okidača koji može dovesti do bolova u trbuhu!

Povrće: Preporučuje se kuhano, primarno gomoljasto povrće, dok paprika, crveni luk, krastavci i rajčica mogu izazvati tegobe. Umjesto pomfrita, uzmite kuhani krumpir bez suviše masnoće, ili krumpir pečen u pećnici bez masnoće.

Voće: Jabuke i kruške (preporučuje se oguliti), marelice i banane i drugo voće koje se podnosi, uz razne domaće pripremljene kompote od voća, dok se citrusi izbjegavaju.

Meso i životinjski proizvodi: Niskomasno i krto meso se preporučuju, uključujući i ribe i kuhana jaja, jer obroci sa povećanom masnoćom kod ovakvih tegoba štete želucu. Razne začinjene mesne prerađevine, meso pečeno u masnoći i sušeno meso bi se trebalo izbjegavati.

Žitarice: Već i vrapci na granama znaju da su cjelovite žitarice koje sadrže povećan udio prehrambenih vlakana i više nego pogodne za zdravlje probave. Stoga kruh od cjelovitih žitarica, graham peciva, zobena kaša i integralna riže se preporučuju. Nemojte kombinirati tjesteninu sa sirom ili masnoćama.

Mliječni proizvodi: Mladi kozji kravlji sir, sir sa smanjenim udjelom masti, vrhnje sa niskim udjelom masti i razni jogurti (kefir, acidofil) se preporučuju. Mliječne proizvode sa povećanim udjelom masnoća kod gastritisa i drugih tegoba sa želucem treba izbjegavati.

Za kraj, par kratkih savjeta

1. Budite umjereni, jedite više manjih obroka, nemojte nikad pregladnjeti i nikad se nemojte prejedati.

2. Nemojte kasno jesti, niti lijegati neposredno nakon obroka (zadnji obrok 3 sata prije lijeganja).

3. Izbjegavajte masnu, jako začinjenu, slanu i prženu hranu. Ukoliko ste navikli na intenzivniji okus hrane, biti će potrebno jedno vrijeme prilagodbe (2 do 3 tjedna) na blaži okus hrane.

4. Uvijek u džepu imajte par badema: osim što su ukusni, istraživanja govore da ublažavaju simptome žgaravice.

5. Tekućinu radije pijte barem 15 minuta prije i sat vremena nakon obroka, nego uz obroke. Gazirana pića izbjegavajte u potpunosti, radije odaberite vodu ili prirodan sok od jabuke.


Tekst: ordinacija.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close