Znanost

Što to Hello Kitty radi u svemiru?

Evelyn Miralles, šefica laboratorija za virtualnu stvarnost pri NASA-inom Svemirskom centru ‘Johnson’ koristi VR za obuku astronauta


Evelyn Miralles već se više od 20 godina bavi vizualizacijom iskustava.

Zajedno s timom inženjera izradila je kacige za virtualnu stvarnost koje astronauti koriste u obuci za svemirske šetnje, obilazak Međunarodne svemirske postaje iz ureda u Houstonu i simulaciju kako je to popravljati u uvjetima nulte gravitacije dok nosite svemirsko odijelo.

Priča je počela ’90-tih godina prošlog stoljeća, kada je trebalo popraviti svemirski teleskop Hubble. Miralles i njen tim napravili su prvu VR kacigu 1991. godine kako bi obučili astronaute upravo za tu misiju.

Sa članovima posade prošli su simulacije u realnom vremenu ne bi li im predočili s kakvim će se poteškoćama susresti tijekom svemirske šetnje i upravljanja robotičkom rukom. Simulacija se pokazala prilično preciznom, pa je laboratorij za VR dobio novac za nastavak razvoja.

Tako je nastala sadašnja kaciga za VR, koja zahvaljujući poboljšanoj grafici i ergonomiji može simulirati i pojedinosti poput lokacije kabela i ručki za prihvat. Može simulirati dnevne i noćne misije, naučiti ih kako će upaliti svetla na skafanderu i raditi u mraku, ali i nositi se s osjećajima poput nelagode i straha.

Više na tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: spinoff.nasa.gov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close