Vijesti

Što sve ne smijemo raditi prije vađenja krvi?

Za sve laboratorijske pretrage poželjno je da ste natašte, što znači da prije vađenja krvi punih 12 sati niste jeli. Ujutro, na dan vađenja krvi, dopušteno je piti isključivo vodu, stoji u uputama Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, piše 24sata


Ovo vrijedi za planiranu pretragu krvne slike u laboratoriju, a kad je to potrebno hitno učiniti, primjerice u hitnoj službi, uzorak krvi uzima se i ako pacijent nije natašte.

Budući da hrana i produljeno gladovanje imaju izravan učinak na metabolizam ugljikohidrata, lipida i proteina, nužno je kod nekih pretraga doći natašte. Pritom je učinak proteinskih (mesnih) obroka veći od učinka ugljikohidratnih obroka (kruh, tjestenina, kolači), pojašnjava liječnik obiteljske medicine Ivica Cvetković te dodaje da natašte na pretrage dolazite ako radite GUK (glukoza u krvi), trigliceride, kolesterol, HDL, LDL, vitamin B12, folnu kiselinu, alkalnu fosfatazu, beta-CrossLaps (marker za kosti), osteokalcin, željezo, kortizol, izdisajni test na Helicobacter pylori te PTH i Homocistein. Za određivanje tumorskih biljega, suprotno tome, nije potrebno biti natašte.

Prije vađenja krvi

Zadnji obrok smije biti lagana večera, ne kasnije od 19 sati. Ujutro na dan vađenja krvi nije dopušteno ništa osim vode, a 48 sati prije vađenja izbjegavajte lijekove (osim obaveznih), jači tjelesni napor i alkohol.

Masnoće u krvi 

Dva tjedna prije treba se normalno hraniti. Dva dana prije izbjegavajte vježbanje i alkohol. Dan prije vađenja krvi preporučuje se nemasna hrana. Dan prije ne pijte kavu poslije 19 sati. Određivanje se ne bi trebalo provoditi prije nego što prođe 8 tjedana od akutnog infarkta miokarda, kirurške operacije, traume, bakterijske ili virusne infekcije.

Određivanje željeza u krvi 

Dva dana prije ne pijte sokove obogaćene vitaminima (borovnica, crni ribiz, kupine, cikla), Cedevitu te kupinovo vino jer mogu lažno povisiti željez

Podnošljivost glukoze (OGTT)

Pacijenti moraju biti natašte najmanje 8, a najviše 12 sati. Tijekom testiranja pacijent je cijelo vrijeme u laboratoriju. Ne smije pušiti, jesti i piti pića niti se izlagati naporu.

Trombofilija-test

Većina pretraga na trombofiliju (krv iz periferne vene) ne smije se izvoditi dok je pacijent na terapiji za razrjeđivanje krvi zbog utjecaja terapije na rezultate pretraga.

Više na 24sata

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close