Scena

Što sve možemo naučiti od Pepeljuge?

Pepeljuga je jedna od najljepših i najpoznatijih bajki bez koje je djetinjstvo nezamislivo. O ljepotici koja je izgubila staklenu cipelicu i tako upoznala ljubav svoga života znamo puno, no jeste li znali da je prije slavne braće Grimm o Pepeljugi pisao i francuski pisac Charles Perrault, koji je u 17. stoljeću postavio temelje za novi književni žanr – bajke. Povodom 388. obljetnice rođenja Charlesa Perraulta prisjećamo se 5 najvažnijih životnih lekcija koje smo naučili od Pepeljuge.


1. Prijatelji su obitelj koju si sam izabereš

Pepeljuga je živjela s maćehom i polusestrama koje je nisu voljele. No zbog toga nije izgubila nadu te je prijatelje potražila negdje drugdje, u prirodi, i ti prijatelji nisu je razočarali te su joj postali kao obitelj.

2. Dobrota se uvijek isplati

Kao što je rečeno u priči u Pepeljuzi ‘tamo gdje postoji ljubaznost postoji i dobrota, a tamo gdje postoji dobrota događa se čarolija!’

3. Uvijek imaj velike snove

Pepeljuga sanja o tome da ide na bal, iako se to čini nemogućim, i gle – zaista ode na bal! Pepeljuga nas uči da nikad ne prestanemo sanjati i da nikad ne odustajemo od svojih snova.

4. Živi u trenutku

Pepeljuga zna da se kući mora vratiti do ponoći, ali to je ne spriječi da se na balu provede najbolje u životu. I ono malo vremena što je imala za zabavu iskoristila je maksimalno.

5. Svaka žena je sama svoj princ

Kada dobro razmislimo o tome, Pepeljuga je čistom slučajnošću upoznala princa na balu i nije ga ‘lovila’. Za bal se nije uredila zbog njega nego zbog sebe – i tako dokazala ženama da su one same sebi svoj princ.

Pepeljuga je jedna od bajki koja je dio svačijeg djetinjstva, no današnji klinci obožavaju čitati i druge književne žanrove.


 

Tekst: zadovoljna.dnevnik.hr
Foto: Wikimedia Commons

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close